Vissa spel kommer och går. Man hittar ett dammigt gammalt brädspel på vinden som ingen hört talas om, troligtvis eftersom det inte lyckats fånga uppmärksamheten av världens befolkning. Men så finns det andra spel som alla känner till, och som folk har spelat i århundraden. Många av dessa spel har ett element av strategi när det kommer till utförandet, och frågan är om det har någonting att göra med dess långlivade intresse. Hur kommer det sig att strategispel är så populära, och vilka har hållit längst? Läs vidare här nedan för en kort analys.

Varför gillar vi strategispel?

Det kan kännas konstigt till en början att strategispel ska vara mer intressanta och tidlösa än lättare snabbspel där man inte behöver använda hjärnan lika mycket. Men det är just där som skillnaden ligger. Spel som är över på kort tid och inte kräver så mycket från spelaren är det lättare att tröttna på, medan strategispel har fler utvägar och taktiker att utforska och därmed håller i längden. Människor som är bra på strategiska spel sägs även ha hög intelligens, eftersom man använder sin hjärna mer när det handlar om beslut och minne – och detta tyder på en stimulering som andra spel inte ger.

De äldsta strategispelen

Många tror att schack är det äldsta strategispelet men mycket tyder på att en tidig form av backgammon kom något före, med rötter i antiken. Man vet detta för att en dikt skrevs för länge sedan där det beskrivs hur den bysantiska kejsaren förlorade i tabula, vilket var vad de kallade backgammon för då. Man har även hittat bräden i olika skick och material, vilket tyder på att det spelades av såväl rika som fattiga. Det fick sitt nuvarande namn och regler i England på 1600-talet, och populariserades på riktigt av amerikanarna på 1900-talet.

Kortspel – folklig strategi

Med åren har dock spel som backgammon och schack blivit något mindre populära bland allmänheten, och anses mer som ett traditionellt tidsfördriv. Därför växte så småningom en annan form av spel fram, som tog folk från alla bakgrunder med storm: kortspel. Det var enkelt att lära sig, och man kunde enkelt hitta på nya spel hela tiden. Det blandade det bästa av två världar – strategi och tillgänglighet. I kortspel bygger strategin mer på sannolikhet, vilket kräver ett gott sinne för matematik beroende på vilket spel man spelar.

Blackjack – en blandning av strategi och tur

Ett av dessa kortspel, som var ett av de första att skapas och som bara växer i popularitet än idag, är blackjack. Från ett enkelt kortspel har det blivit ett av de mest populära att spela online, där variationerna har utvecklats att inkludera sådant som cashback blackjack, där spelaren kan acceptera eller neka alternativ till korten man håller, baserat på sannolikheten och styrkan av ens hand och dealerns. Det är just dessa möjligheter att leka med strategiska koncept som chans som gör spelet så omtyckt.

Med tanke på alla dessa spel som överlevt och avancerats genom tiderna måste det ligga något i att strategi är synonymt med människans tycke för spelen. Att göra dem lite mer tillgängliga genom förenklingar verkar också vara en nyckel till framgång, vilket vi förmodligen kommer se mer och mer av.