oktober 31, 2023
Om oss

Rappakalja

Från Finland med kärlek kommer spelet rappakalja där målet är att komma på trovärdiga förklaringar till komplicerade ord. Ordet rappakalja kommer från det finska språket där “rapa” betyder smörja och “kalja” betyder svagdricka eller öl på finsk slang. Tillsammans bildar de uttrycket rappakalja som används som uttryck för när man blandar ihop saker. Detta sällskapsspel

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Från Finland med kärlek kommer spelet rappakalja där målet är att komma på trovärdiga förklaringar till komplicerade ord. Ordet rappakalja kommer från det finska språket där “rapa” betyder smörja och “kalja” betyder svagdricka eller öl på finsk slang. Tillsammans bildar de uttrycket rappakalja som används som uttryck för när man blandar ihop saker.

Detta sällskapsspel har tagit världen med storm och spelet går ut på ta fram övertygande förklaringar till svåra ord som de flesta inte har en aning om vad de betyder. Spelet är utmärkt för den som är bra på att argumentera eller manipulera då rappakalja spelet inte bara går ut på att att veta ordets betydelse, utan snarare att komma på en förklaring som de andra spelarna tror är sann. Därför är det viktigt att komma på fantasifulla svar som övertygar.

Rappakalja Regler

Rappakalja går ut på att ta sig först i mål på spelplanen. Den som gör det först vinner. Reglerna är ganska simpla men spelet är lite för svårt för barn, utan passar istället bäst för ungdomar och vuxna.

Först måste en rappare utses för första rundan. Denne läser ett ord och därefter ska övriga deltagarna skriva ner en förklaring på ordet på en lapp. Orden är väldigt svåra men om någon kan ordet ska man såklart skriva ner rätt beskrivning istället för en fejkad förklaring.

Rapparen skriver även ner den riktiga förklaringen på ett papper och samlar sedan in alla lappar. Dessa läses sedan upp i en random ordning och därefter ska spelarna gissa vilken förklaring som är den rätta. Poängräkningen går till efter följande modell.

  • 2 poäng – spelaren kan ordet och lämnar in rätt förklaring
  • 2 poäng – tillfaller rapparen om ingen gissar på rätt förklaring
  • 1 poäng – spelaren gissar rätt på vilken som är den riktiga förklaringen
  • 1 poäng – för varje spelare som gissar på din förklaring får du en poäng

Så många poäng en spelare får, lika många steg flyttas framåt på spelplanen. När en runda är slut blir den som sitter till vänster ny rappare. Är det mer än en spelare som har rätt förklaring avbryts den rundan och dessa spelare får två poäng var.

Spela Rappakalja Online

För den som vill köpa Rappakalja går det att göra online på flera nätbutiker. Spelet finns även att köpa i fysiska butiker. Boklådor och leksaksbutiker är en bra idé att kolla hos. Det går ännu inte att spela Rappakalja på nätet men i framtiden kommer det säkert att vara möjligt.

Rappakalja App

Det finns heller ingen app med spelet rappakalja. Dock finns det det flera appar med svåra ord som kan vara bra om man vill hitta på sin egen budgetvariant av spelet. Det rekommenderas dock att köpa det fysiska brädspelet för att få en så genuin spelupplevelse som möjligt.