oktober 31, 2023
Om oss

Kinaschack

Det klassiska barnspelet har, namnet till trots, inte sitt ursprung i Kina, och det har få likheter med den kinesiska varianten av Schack. Brädspelet Kinaschack fick helt enkelt namnet för att låta mer exotiskt när det skulle marknadsföras i Tyskland, landet spelet kommer ifrån. Kinaschack har en Amerikansk föregångare, spelet Halma - där målet också

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Det klassiska barnspelet har, namnet till trots, inte sitt ursprung i Kina, och det har få likheter med den kinesiska varianten av Schack. Brädspelet Kinaschack fick helt enkelt namnet för att låta mer exotiskt när det skulle marknadsföras i Tyskland, landet spelet kommer ifrån.

Kinaschack har en Amerikansk föregångare, spelet Halma – där målet också är att förflytta pjäser mellan baser genom att hoppa över sin motståndare. Halma uppfanns 1883 av kirurgen George Howard Monks. Inspirationen kom från det engelska spelet Hoppity från 1854.

Spelet är lämpligt för två till sex spelare. Det är rekommenderat från fem år och uppåt och är ett brädspel i trä med tillhörande glaskulor. Spelplanen är formad som en stjärna och det gäller att förflytta sina glaskulor till andra sidan spelplanen innan motståndarna gör det.

Kinaschack Regler

Kinaschack är ett enkelt spel som passar både barn och vuxna. Spelreglerna är enkla att lära sig och spelet går fort att sätta upp. Börja med att placera ut kulorna i ditt bo, sedan kan ni lotta om vem som ska börja spelet, eller så låter ni den som är yngst inleda. Målet är att få över alla sina kulor till motsvarande bo på andra sidan spelplanen.

Brädet för kinaschack spel är utformat som en stjärna och spelarens bo är i en av stjärnans udd. Kulorna får föras ett steg i taget i vilken riktning man vill, det är tillåtet att hoppa över andras kulor. Vill man förflytta sig snabbare kan man bilda ”stegar” med hjälp av antingen sina egna kulor eller använda sig av motståndarens. En stege är flera kulor i rad med ett ledigt hål mellan varje kula.

För att använda en stege måste kulan ligga i stegen när det är din tur. Du får alltså inte först förflytta dig till en stege och sedan fortsätta. En stor del av spelet är att försöka sabotera motspelarens stegar och bilda egna i smyg. Det är inte tillåtet att medvetet parkera kulor i sitt eget bo för att förhindra andra spelare att ta sig in.

Den spelare som först har fått över alla sina kulor till boet har vunnit spelet. Det som vid en första anblick verkar vara ett spel för småbarn är i själva verket ett roligt strategispel för hela familjen.

Spela Kinaschack Online

Om du har tröttnat på glaskulor som ständigt försvinner kan du spela Kinaschack online istället. Självklart kan du utmana dina vänner i ett multiplayer spel, eller möta datorn i en spel app på mobilen. Där kan du dessutom testa andra roliga spel så som Fia med knuff och kvarnspel.

Köpa Kinaschack

Kinaschack finns att köpa i alla välsorterade hobby- och leksaksbutiker och givetvis även i näthandeln. Sällskapsspelet från Alga finns både som praktiskt resespel och i fullstor version. Kinaschack kan spelas med upp till sex stycken spelare samtidigt.

Kinaschack: taktik – tips och strategi

Två vanliga nybörjarmisstag i kinaschack är att fokusera för mycket på sina egna pjäser och helt enkelt glömma bort sina motståndare eller att bara använda sig av en kula i taget för att förflytta sig. För att undvika de värsta misstagen kan det vara bra att fundera ut några kinaschack strategier innan du spelar. Här kommer några tips för dig som vill testa spela kinaschack med taktik.

Det är alltid bäst att förflytta dina kulor i grupp. Det går mycket mycket snabbare än att försöka gå ett steg i taget med en ensam kula. Självklart kan du spara tre kulor som skydd bakåt, men se till att de inte sackar efter för mycket. Annars riskerar du att förlora mycket värdefull tid i slutet av spelet. Det är en svår avvägning att göra och valet av taktiken kan vara helt avgörande.

Spela kinaschack defensivt och försöka att störa motståndarna, eller att gå till anfall direkt med en samlad trupp. Det är svårt att ge tips om vad som är bäst här. När du ska gå in med dina kulor i boet kan det vara bra att tänka på var du placerar dom första kulorna. Risken är annars att du är i vägen för dig själv när du äntligen ska gå i mål med dina sista pjäser. Därför är det ofta en bra idé att fylla triangelns ytterkant först.