oktober 31, 2023
Om oss

Uno Regler

Detta kommersiella kortspel spelas med en speciell Uno kortlek. 1971 lanserades spelet som hade sin peak på 80- och 90-talet. Det går inte att spela enligt Uno regler med vanlig kortlek, även om spelet är väldigt likt vändåtta. Detta då det finns ett antal specialkort, som till exempel pluskort och ett annat kort som byter

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Detta kommersiella kortspel spelas med en speciell Uno kortlek. 1971 lanserades spelet som hade sin peak på 80- och 90-talet. Det går inte att spela enligt Uno regler med vanlig kortlek, även om spelet är väldigt likt vändåtta. Detta då det finns ett antal specialkort, som till exempel pluskort och ett annat kort som byter färg i spelet.

Namnet kommer från italienskan där uno betyder etta. Den spelare med ett kort kvar måste säga Unu vilket sägs vara anledningen till kortspelets namn. Hur många kort är det då som finns i spelet? Till skillnad från vändåtta är det 108 kort i UNO men spelet har samma mål som sin “kusin”, då det går ut på att bli av med sina kort på handen. Kan en spelare inte lägga måste denne ta upp ett kort.

Eftersom Uno regler är ett populärt sökämne i Sverige och att det går att köpa spelet på svenska, väljer vi att publicera en guide om spelet. Vårt mål är att fortsätta uppdatera denna artikel under de närmaste åren. Vi på Kortspel Info vill täcka varje version av svenska Uno som går att köpa.

Detaljerade Regler

Innan en runda börjar gäller det att bestämma vem som ska blanda korten. Detta görs genom en dragning där den som får högst kort blir “dealer”. Hen delar sedan ut sju kort till varje spelare. Resterande kort läggs i en hög på bordet. Därefter dras ett kort som läggs som början på en ny hög. Detta kort bestämmer färg och valör enligt svenska Uno regler som råder just nu.

Den spelare som börjar måste följa färg. Vilket kort som helst i samma färg kan läggas på den nya högen. Det vill säga att en sjua kan till exempel läggas ovanför en åtta. Det finns således inget värde på siffrorna under själva spelet. Valörerna har dock betydelse eftersom de kan byta färg. Ligger det till exempel en blå sjua på bordet, kan du lägga en röd sjua ovanpå och då måste nästa spelare följa färgen röd. Det går däremot inte att byta färg utan att ha samma valör som den tidigare spelaren lagt.

Uno Specialkort

Specialkorten i spelet är fem stycken till antalet:

  • Wild – Ett kort som funkar på alla färger. Den som lägger ett Wild-kort bestämmer vilken färg som spelet fortsätter med. Värt 50 poäng!
  • Wild Draw 4 – Samma som Wild med skillnaden att spelaren efter måste plocka fyra kort. Värt 50 poäng!
  • Draw Two – Spelaren efter måste ta upp två nya kort. Värt 20 poäng!
  • Skip – Har en stoppsymbol och innebär att näste spelare hoppas över en runda. Värt 20 poäng!
  • Reverse – Har två pilar som symbol och innebär att rundan vänder håll. Till exempel från medsols till motsols eller tvärtom. Två reverse ovanpå varandra vänder tillbaka. Värt 20 poäng!

Övriga Uno kort är värda det numret som står på spelkortet.

Den spelare som först blir av med alla sina kort vinner spelet enligt Uno regler. Detta kan dock ta tid eftersom en spelare som inte kan lägga måste ta upp ett nytt kort. Den spelare som först tar slut på sina kort får poängen som motspelare har på sina händer. Varje kort har olika värde.

Uno Extreme regler

Uno Extreme är en variant på Uno fast lite mer maxat på ren svenska. Om en spelare inte kan lägga ett kort måste hen trycka på kortkastaren. Då väljer kortkastaren om spelaren ska få bestraffning eller inte. Det kan innebära att spelaren får noll kort eller upp till hela åtta stycken.

I övrigt är de olika Uno regler varianter väldigt lika varandra och har ungefär samma regler 2018. Dock finns det sju stycken wild cards istället för fem där betydelsen på korten varierar en del. När man lägger näst sista kortet, och bara har ett kort kvar på handen, måste man säga Uno, precis som i vanliga kortspelet.