oktober 31, 2023
Om oss

Go Spel

Weiqi är ett av världens äldsta spel med intakta spelregler. Det kommer ursprungligen från Kina men är importerat till Sverige via Japan. I Sverige kallar vi det mytomspunna brädspelet för Go eller Go spel, inte att förväxla med Gospel. Go är ett strategispel med förrädiskt enkla regler. Men låt dig inte luras. Det finns närmast

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Weiqi är ett av världens äldsta spel med intakta spelregler. Det kommer ursprungligen från Kina men är importerat till Sverige via Japan. I Sverige kallar vi det mytomspunna brädspelet för Go eller Go spel, inte att förväxla med Gospel.

Go är ett strategispel med förrädiskt enkla regler. Men låt dig inte luras. Det finns närmast oändligt många variationer och valmöjligheter. Man tror att Go har spelats i omkring 2500 år, och det var en självklarhet bland kinesisk adel att bemästra spelet.

Go har skildrats i populärkulturen otaliga gånger. Det är mycket vanligt förekommande med Go spelande karaktärer i japanska och kinesiska filmer.

Regler för Go Spel

Asien är inte bara känt för sushi och Pokemon Go, deras långa tradition av strategispel har förfinat spelteknik och regler i tusentals år. Men till skillnad från exempelvis schack så spelas Go på samma sätt som det har gjorts i urminnes tider.

Hur spelar man go – spelets gång

Go spelas vanligen på ett träbäde med 19 gånger 19 rutor. Det finns plastbräden med magneter att använda under exempelvis resor, men traditionella spelplaner av hög kvalitet är gjorda i trä.

För att spela behövs 181 svarta stenar och 180 vita. Svart börjar partiet, därför har svart spelare en extra sten. Spelarna lägger sedan varannan sten i turordning.

Stenarna läggs på skärningspunkterna, alltså aldrig i själva rutan. Spelets mål är att ta kontroll över spelplanen genom att fånga in motståndarens stenar. För att fånga en eller flera stenar måste du omringa den från alla håll. När en sten är lagd kan den inte flyttas igen, med undantag om den blir tillfångatagen, då tas stenen bort och läggs i erövrarens poänghög.

Kanterna på brädet räknas som döda vinklar och används med fördel för att fånga in en motspelare. Det är inte tillåtet att begå “självmord” alltså att placera en egen sten så att den direkt blir tillfångatagen. Du får inte heller kopiera motspelarens drag när det är din tur. Det kallas för Ko och är alltså inte tillåtet.

I tävlingsspel finns det olika ranking och handikappsystem för att en sämre motståndare ska kunna möta en högre rankad spelare på ett rättvist sätt. Olika länder har olika handikappsystem men de går oftast ut på att den lägre rankade spelaren får fler stenar att spela med.

Go Spel Online

Go spelas online över hela världen. Det finns mängder av turneringar och matcher att delta i och på många olika nivåer. I detta avsnitt kommer vi på Kortspel ge dig tips om sajter med go spel online. Håll ut för sidor som erbjuder både spel om riktiga pengar och gratis – med eller utan registrering. Då go spelas bäst mot medspelare så bra rekommendation är att välja en spelsajt med gratis go utan insättning, men med ett populärt forum.

Köpa Go Spel

Var kan man köpa ett Go spel? Det går att beställa det klassiska brädspelet online eller direkt i butik, på samma ställen som det går att köpa Mahjong set. I Stockholm finns flera butiker inriktade på just brädspel, där går det att köpa allt ifrån enkla hobbyspel till exklusiva samlarbräden.

Vår redaktion håller koll på de stora svenska brädspel butikerna. Här kommer vi att publicera tips på var du kan köpa Go Spel bräda i andra städer i Sverige. I våra planer ingår dessutom att recensera bra sidor som säljer go spel online.