oktober 31, 2023
Om oss

Canasta

Känner du dig kaxig efter en vinst i finns i sjön eller en patiens? Då kanske Canasta kan vara något för dig! Kortspelet kommer från Uruguay från början och tillhör rummy-familjen. Man spelar i par och använder sig av dubbla kortlekar för att skapa poänggivande kombinationer. Liknande spel använder oftast upp till tre kortlekar. Canasta

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Känner du dig kaxig efter en vinst i finns i sjön eller en patiens? Då kanske Canasta kan vara något för dig! Kortspelet kommer från Uruguay från början och tillhör rummy-familjen. Man spelar i par och använder sig av dubbla kortlekar för att skapa poänggivande kombinationer. Liknande spel använder oftast upp till tre kortlekar.

Canasta betyder korg och det är precis vad spelet går ut på, att samla korten i korgen och hindra motståndarlaget att plocka poäng från korgen. Detta rummy kortspel är ett relativt komplicerat spel att lära sig, men när man väl har fått ett grepp om hur det fungerar, brukar det gå fort att komma in i det. För att underlätta spelandet kan det vara bra med en lathund i början med tips om hur du gör för att spela online eller hemma med vänner och vinna.

Regler

Till att börja med behöver du två kortlekar och fyra jokrar. Sedan måste ni bestämma er för om ni vill spela med ett eller två upplock. Skillnaden är att med två kort krävs det två Canasta för att gå ut istället för en. Här kommer vi utgå ifrån enkelt upplock. Spelet passar bäst för 4-6 spelare.

Spelreglerna liknar de i kortspelet femhundra. Det lag som först uppnår 5000 poäng vinner spelet. För att vinna en omgång krävs en Canasta, det vill säga sju kort av samma valör.

Du kan använda dig av jokrar och vilda kort för att bilda en Canasta, då kallas den för svart. Har du en ren Canasta kallas den för röd och ger mer poäng. Det här är en regel som är viktig för nybörjare på kortspelet att komma ihåg: Du får aldrig ha en majoritet av vilda kort i en Canasta, det måste alltid finnas fler rena kort än jokrar och tvåor.

Varje spelare börjar med elva kort vardera, resten av korten placeras i en hög i mitten av bordet och kallas för korthögen. Bredvid korthögen ligger spelhögen. Den markeras med det översta kortet från korthögen vid omgångens början. Spelarna slänger sedan kort i spelhögen under partiets gång. Varje spelare tar upp ett kort och slänger ett kort per omgång. Man får ta upp kort från båda högarna.

Poäng i Canasta

  • Ess ger 20 poäng
  • 8 till Kung ger 10 p.
  • 4 till 7 ger 5 p.
  • Tvåor ger 20 p.
  • Jokrar ger 50 p.
  • Svarta treor ger 5 p.
  • Röda treor ger 100 poäng
  • Röd Canasta ger 500 poäng, vilket är det största antalet du kan få i detta kortspel
  • Svart Canasta ger 300 p.
  • Att gå ut ger 100 p.

Korten i spelet man har kvar på handen vid omgångens slut ger minuspoäng och räknas av från totalen.

Spela Canasta Online

Detta kortspel är ett riktigt bra spel som tar år att bemästra till fullo, en god idé kan vara att spela Canasta gratis online mot en dator eller i en mobil app för att komma in i spelet och lära sig regler och taktiker. Eller spela hjärter istället hos sajter som Play OK.