oktober 31, 2023
Om oss

Kalaha

Det här är ett gammalt brädspel med ursprung från det antika egypten. Det handlar i grund och botten om att få så många kulor som möjligt i eget bo, men låt dig inte luras av de förrädiskt enkla reglerna. Det här är ett strategispel där det gäller att hålla huvudet på skaft. I Sverige innehar

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Det här är ett gammalt brädspel med ursprung från det antika egypten. Det handlar i grund och botten om att få så många kulor som möjligt i eget bo, men låt dig inte luras av de förrädiskt enkla reglerna. Det här är ett strategispel där det gäller att hålla huvudet på skaft. I Sverige innehar Alga rättigheterna till spelet. Kalaha är ett brädspel i ordets rätta bemärkelse, spelplanen är gjort i trä och innehåller 72 antal kulor som ska förflyttas runt planen.

Kalaha Regler

Spelet Kalaha passar bäst för två personer. Brädet har sex stycken gropar på varje långsida och ett bo eller ”kalaha” på varje kortsida. I varje grop ligger sex stycken kulor. Spelarens bo/Kalaha ska vara tomt när spelet börjar. Den spelare som börjar rundan får ta kulor från vilken grop den vill, på sin sida av spelplanen.

När första steget är gjort, gäller det att placera en kula i varje hål (förutom i motståndarens bo) tills kulorna tar slut. Målet är att hamna i sitt eget bo. Hamnar den sista kulan i sitt eget Kalaha får man fortsätta genom att ta kulor från valfritt hål, precis som i början av omgången.

Om den sista kulan istället hamnar i ett, eget, tomt hål får man ta upp kulan och lägga i sitt bo och dessutom ta motståndarens kulor från motsvarande hål på dennes planhalva. Tar kulorna slut på motståndarens planhalva är är det nästa spelares tur. Det gäller helt enkelt att räkna ut på förhand, med hjälp av snabb huvudräkning och strategi, vilket hål som genererar flest kulor i sitt eget bo.

När en spelare har slut på kulor i sina småskålar avbryts spelet och spelaren får dessutom överta motspelarens resterande kulor (förutom de som redan ligger i boet). Därefter räknas kulorna i respektive bo och den spelare med flest poäng vinner spelet.

Vill du lära dig mer om strategier så finns det många filmer på Youtube som lär dig hur man spelar Kalaha.
Där kan du lära dig ytterligare regler och vad som skiljer Kalaha och Mancala åt.

Spela Kalaha Online

Kalaha är ett sällskapsspel som passar utmärkt att spela online med dina vänner. Det är gratis att spela Kalaha på nätet och är anpassat för att spela två spelare samtidigt. Vi kommer att tipsa dig och andra Kortspel Info läsare om bra sidor med kalaha spel online. Besök sajten då och då för att få senaste information om var du kan spela gratis mot andra spelare som kan regler och gillar detta strategi spel.

Strategi för Kalaha

Övning ger färdighet, även om grunderna i Kalaha är enkla tar det ett tag att bemästra det gamla sällskapsspelet från Egypten. En vanlig taktik är att satsa på att hamna i en tom grop istället för att stanna i sitt bo. På så sätt får du din motspelares glaskulor på köpet. Men varje omgång kräver sin egen strategi. Det bästa tipset för att bli riktigt bra på Kalaha är helt enkelt att spela mycket