oktober 31, 2023
Om oss

Vändtia

Det klassiska kortspelet vändtia är till för 2-8 deltagare och har underhållit många svenskar på regniga semestrar genom historien. Kortspelet kallas även för spansk skitgubbe eller shithead som är den engelska titeln. Spelet Vänd 10 ska inte förväxlas med vanlig skitgubbe även om spelen har stora likheter. Spader tre är lägsta kortet i spelet och

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Det klassiska kortspelet vändtia är till för 2-8 deltagare och har underhållit många svenskar på regniga semestrar genom historien. Kortspelet kallas även för spansk skitgubbe eller shithead som är den engelska titeln. Spelet Vänd 10 ska inte förväxlas med vanlig skitgubbe även om spelen har stora likheter.

Spader tre är lägsta kortet i spelet och precis som i vänd 8 gäller det att bli av med samtliga kort på handen, inkluderat de som ligger på bordet. Siffran 10 är nyckeln i spelet men man kan inte i vänd 10 gå ut med 10 som sista kortet på handen.

Innan spelet drar igång tilldelas varje spelare nio kort. Tre av dessa ligger nedåtvända på bordet, dolda för samtliga spelare. Tre kort läggs ovanför de tre nedåtvända korten, fast uppåtvända så att alla kan se. Därefter får varje spelare ytterligare tre kort att ha på handen. De första sex korten kan inte användas förens alla kort på handen är borta. Övriga kort läggs i en hög i mitten.

Innan vändtia spelet drar igång är det lov att lägga samma valör på motståndarens synliga kort. Ett tips är att lägga de lägre korten (förutom tvåor) hos motståndaren, då du vill ha starkast möjliga kort.

Vändtia Regler

Den spelare som har spader 3 får börja lägga och sedan är det nästa spelares tur som då måste lägga 3 eller högre. Det bildas på så sätt en stege och om en spelare inte kan lägga får hen ta upp ett chanskort. Är detta vändtia kortet inte tillräckligt högt får spelaren istället ta upp högen på bordet.

Har man färre än tre kort på Vänd 10 handen efter att man har lagt, måste man ta upp ett nytt kort då reglerna säger att en spelare alltid måste ha tre kort på handen. Så länge det finns kort i högen det vill säga.

Enligt de officiella spelreglerna är det tillåtet med instick medan vissa varianter som skitgubbe inte tillåter detta. Med instick betyder det att en spelare som har samma valör kan “sticka in” sitt kort även om det inte är dennes tur.

Tvåor är ett starkt Vänd 10 kort som går att lägga på vad som helst, medan en tia vänder bort högen. Är det fyra kort av samma valör på varandra vänds högen också bort. Vinner gör den som är av med samtliga av sina kort, inkluderat de som ligger uppochnedvända. Det råder delade meningar om det är att tillåtet att gå ut på 10, Ess eller 2.

Spela Vändtia Online

För den som vill spela vändtia mot datorn går det att göra online. Kortspelet passar utmärkt som online spel och det går även att spela multiplayer tillsammans med dina polare. Det finns ännu ingen vändtia app men däremot finns Hit Head hos Appstore och Google Play Store, ett spel som beskrivs som nästa generation av Vänd 10. Vissa föredrar harpan på nätet men frågan är om inte vändtia gör sig bättre online än vad harpan gör.