oktober 31, 2023
Om oss

Finns i Sjön

Alla dina sjuor - Finns i Sjön! Ett klassiskt replikskifte från ett lika klassiskt som enkelt kortspel för barn. Hur många gånger har inte en regnig svensk sommardag räddats av ett parti Finns i sjön? Hela familjen kan vara med efter som att det är ett multiplayer spel. Spelet är också känt under namnen ”finns

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Alla dina sjuor – Finns i Sjön! Ett klassiskt replikskifte från ett lika klassiskt som enkelt kortspel för barn. Hur många gånger har inte en regnig svensk sommardag räddats av ett parti Finns i sjön? Hela familjen kan vara med efter som att det är ett multiplayer spel.

Spelet är också känt under namnen ”finns i havet” eller ”gå och fiska”. Det sistnämnda är förmodligen en direktöversättning med tanke på att Finns i sjön heter ”Go fish” på engelska. Seriefiguren Bamse, ritad och skriven av Rune Andreasson, har en egen variant av kortspelet. I Bamses tappning heter det kvartettspelet och går, precis som Finns i sjön, ut på att byta till sig kort av sina medspelare för att samla på sig ett fyrtal eller en kvartett.

Finns i Sjön Regler

Finns i Sjön är ett spel främst riktat mot barn, reglerna är enkla och lätta att lära sig. Rekommenderat antal spelare är 2-4 stycken. Men är ni flera som vill spela samtidigt går det bra att använda dubbla kortlekar.

Börja partiet med att dela ut fem stycken kort till varje spelare (är ni två stycken börjar ni med sju kort vardera). Resten av kortleken läggs ut, med ryggen uppåt, mellan spelarna så att det bildar en sjö av kort.

Spelaren till vänster om den som delade börjar omgången genom att fråga valfri medspelare om ett kort.
exempel: – Alla dina sjuor. Motspelaren måste då ge bort alla sina sjuor som den har på handen. Saknas sjuor svarar motspelaren istället: – Finns i sjön!

Spelaren som frågade efter sjuorna får då dra ett kort ur ”sjön”, drar spelaren upp kortet den frågade efter får den fortsätta att fråga efter nya kort, annars går turen över till nästa spelare. Det gäller att vara ärlig när man spelar, man får inte ljuga när en motspelare frågar om man har ett visst kort på handen.

Om man får det kort man frågade efter får man fortsätta att be om nya kort tills dess att man måste dra ett ur sjön. Det är tillåtet att fråga samma spelare hur många gånger som helst, eller att fråga om samma kort men till en ny motspelare, om man så vill.

Spelet går ut på att samla ihop fyrtal. Alltså, fyra kort av samma valör. När en spelare har fått ett fyrtal lägger man det i en hög bredvid sig på bordet. När det inte längre finns några kort kvar i sjön, vinner den spelare som har lyckats att samla ihop flest fyrtal spelet.

Spela Finns i Sjön Kortspel Online

Självklart går det att spela Finns i sjön online. Du kan välja om du vill utmana datorn eller möta dina vänner i ett parti. Till skillnad från andra barnspel som till exempel svälta räv, är det inte bara slumpen som avgör vem som går vinnande ur bataljen.