oktober 31, 2023
Om oss

Kubb

Alla svenskar har nog provat på kubb. Det sägs att spelet härstammar från vikingatiden och att det bevarats på Gotland. Om historien stämmer är tveksamt utan det är enkelt att tro att detta används i marknadsföringssyfte för att öka försäljningen. Enligt skrönan sägs det att vikingarna tog benen från de stammarna de besegrade och spelade

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Alla svenskar har nog provat på kubb. Det sägs att spelet härstammar från vikingatiden och att det bevarats på Gotland. Om historien stämmer är tveksamt utan det är enkelt att tro att detta används i marknadsföringssyfte för att öka försäljningen. Enligt skrönan sägs det att vikingarna tog benen från de stammarna de besegrade och spelade med dessa mot varandra.

Hur som helst är kubb spel en självklarhet på midsommar och andra tillställningar under sommaren. Idag används inte ben utan istället stora träbitar som kallas för kubbar. Ett bra kubbspel har rätt mått, dvs 7×7 i tjocklek och 15 cm i höjd. Dessutom finns det kastpinnar, hörnpinnar och en stor pjäs som man sätter i mitten. Denna kallas för Kungen och är cirka 30 cm hög och tjockare än övriga kubbar då måtten är 9×9 cm.

Kubb Regler

Innan matchen börjar gäller det att ha rätt uppställning kubbarna. Det ska finnas tio kubbar, fem på varje sida. Spelplanen bör vara rektangulär på 5×8 meter (standardmått) men det är upp till var och en hur stor spelplan som ska användas. I varje hörn sätts en hörnpinne. Kungen placeras i mitten och har en viktig roll i spelet.

Spelregler för kubb är inte särskilt svårt att ta till sig. För att hitta spelregler som är enkla nog även för barn kan det vara en idé att visa en video med regler förklarade. Det kan vara skillnad på regler i VM för kubb och på den loka midsommarfesten, men här är det de officiella spelreglerna som gås igenom.

Kubb är ett svenskt spel som går ut på att kasta ner motståndarens kubbar. Till hjälp har lagen kastpinnar och när sista pinnen har kastats går turen över till det andra laget. De figurerna som välts kastas över till andra planhalvan. Motståndaren har två försök på sig att lyckas med detta annars får laget som vält kubbarna placera dessa vart de vill, dock maximalt med längden av en kastpinne ifrån kungen. Dessa kallas för fältkubbar och när det är motståndarens tur måste de först träffa dessa innan de får kasta på de kubbar som står på baslinjen.

Om motståndaren inte klarar av att välta en fältkubb gäller detta som starlinje nästa gång det är lagets tur, dvs att laget får kasta där fältkubben står. Spelet går ut på att få ner alla motståndarens kubbar, men det gäller att missa kungen fram tills dess. Skulle någon välta kungen av misstag är det slutet på spelet och det laget förlorar.

När alla kubbar är välta gäller det att få ner kungen. Det lag som lyckas med detta vinner matchen.

VM i Kubb Information

Varje år arrangeras VM i kubb. Vinnare 2017 var laget Blue/Orange som därmed tog sin första världsmästartitel någonsin. Kubb VM 2018 i Gotland var återigen en publikfest och den populära svenska semesterön är årligen arenan där mästerskapet spelas. Det laget som vunnit VM flest gånger är Team Ekeby med sina 11 titlar. Första världsmästerskapet spelades 1995 och sedan dess arrangeras turneringen årligen, med fler och fler deltagare som resultat.

VM i kubb brukar bli en riktig folkfest och arrangören livesänder flera matcher på sin facebooksida till de över tusen följarna. Reglerna i VM är naturligtvis betydligt mer seriösa än på festen, från första kvalmatchen till finalen. 2018 var det 170 lag som var anmälda från nio olika nationer och över 1000 personer följde evenemanget som åskådare. Förutom Kubb-VM arrangeras även SM i kubb årligen.

Köpa Kubb

Kubb finns att köpa på mängder av ställen. Hur högt pris butiker tar varierar beroende på kvalitén på träet, men räkna med allt från en hundring upp till 500 för de riktigt fina spelen med högre vikt. Rusta, Biltema, Jula, Clas Ohlson och XXL i Lund är exempel på butiker där det går att få tag på kubb billigt.

Detta svenska spel är en perfekt utomhusaktivitet men var försiktig då det gör väldigt ont att få ett stor träkubb på sig. Framförallt i huvudet! Besök sajten Kortspel Info för fler köpa kubb tips. Vi lovar att vi snart publicerar mer information och ger bättre rekommendationer.