oktober 31, 2023
Om oss

Alfapet

Detta klassiska korsordsspel spelas över hela världen och är ett utmärkt resespel både för dig och dina barn. Alfapet, eller Scrabble som det också kallas, finns att köpa på i princip varenda bokhandel och leksaksbutik i landet. Alfapets spelregler går förenklat ut på att para ihop ord med hjälp av bokstäver. Det råder en diskussion

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Detta klassiska korsordsspel spelas över hela världen och är ett utmärkt resespel både för dig och dina barn. Alfapet, eller Scrabble som det också kallas, finns att köpa på i princip varenda bokhandel och leksaksbutik i landet. Alfapets spelregler går förenklat ut på att para ihop ord med hjälp av bokstäver.

Det råder en diskussion om det heter Alfapet eller Scrabble. Faktum är att det idag finns två olika varianter på i princip samma spel. Därför kommer du säkerligen att stöta på både Scrabble och Nya Alfapet i butiken.

Anledningen är att företaget Alga, som tidigare hade namnrättigheterna till Alfapet i Sverige, tappade rättigheterna för spelet när Mattel på 90-talet köpte rättigheterna till Scrabble utanför Nordamerikas gränser. Eftersom Alga fortfarande ägde namnet “Alfapet”, skapade man ett nytt spel som i princip är identiskt, men ändå med några skillnader. Det nya spelet kom att kallas “Nya Alfapet” medan det gamla tog det engelska namnet “Scrabble”.

Även om spelen i princip är identiska skiljer sig det en aning mellan Nya Alfapet och Scrabble. Spelplanen är något större i Nya Alfapet, 17 x 17 istället för 15 x 15 som i Scrabble. Även antalet brickor varierar. I scrabble är det 100 brickor varav två är blanka, medan Alfapet har 120 brickor.

Alfapet Regler

Dessa regler är för Sverige-spelet från Alga och gäller alltså inte Scrabble även om spelen är väldigt lika. Det finns speciella regler för barnalfapet och det går att göra sina egna varianter med böjningar av reglerna. För inspiration är flashback ett tips. Men för att få en upplevelse så original som möjligt är det kanske bra att börja med Algas klassiska spelregler.

Med bokstavsbrickor och djup innovativitet skapas ord härs och tvärs över hela spelplanen. För extra spänning är ett tips att prova varianter på reglerna med pilar och svarta brickor. Innan en spelrunda drar igång gäller det att utse en person som för statistik över poängen. Därefter bestämmer ni om spelet ska ha sex, sju eller åtta brickor, där det blir svårare ju färre brickor som används. Ni måste också komma överens om böjningar, som till exempel pluralis, ska godkännas eller inte.

Varje bokstav har ett nummer nere i vänstra hörnet och den som har högst nummer på en bricka får börja spelet. Första draget går ut på att spelare 1 lägger sitt ord antingen lodrätt eller vågrätt. Första ordet måste täcka den mittersta rutan. Därefter beräknas poängen spelaren får. När dessa är registrerade tar spelaren så många brickor från påsen som man lagt på spelplanen. Nästa spelare ska sedan lägga ett ord som ska bindas samman med det första ordet. Där måste de nya brickorna skapa ett fullständigt ord tillsammans med det redan befintliga ordet.

Så beräknas poängen i Alfapet

Hur stort värdet på en bokstav är står nere på varje bokstavsbricka. Tänk på att blanka brickor inte ger poäng utan de fungerar som en joker. Summan av alla brickor från ordet räknas samman och blir poängen spelaren får för den rundan. Det går dock att få mer poäng än så.

På spelplanen står det hur mycket varje ruta är värd och en bokstavsbricka eller ett ord kan multipliceras mellan två till fyra gånger. Man kan dessutom få en bonus om man lyckas lägga alla brickor på en runda. Den varierar i storlek beroende på hur många brickor ni använder. Sex brickor ger 40 poäng, sju ger 50 poäng medan åtta brickor ger 60 poäng.

Alfapet Fusk

Precis som i alla andra spel förekommer det cheat. Framförallt är det på de svårare bokstäverna som hjälp brukar behövas. Wordfeud Z är en klassisk sökning när det står still i huvudet. Då kommer förslag på ord upp med just bokstaven Z och det blir därmed betydligt enklare att omvandla bokstäver till ord. Fusk förekommer både på de svenska och engelska varianterna.

Kjell är en herre som har skapat ett program där man kan fylla i vald bokstav och därefter tar programmet fram förslag som funkar. På så sätt slipper man själv skapa ord av bokstäver utan har programmet som omvandlar bokstäver till ord åt en.

Spela Alfapet Online

Idag finns det många sätt att spela alfapet online på. Betapet är en klassiker av ordspel där deltagare kan spela mot varandra direkt i en webbläsare eller från appen. Det finns också möjlighet att spela mot datorn helt gratis och många av varianterna är på svenska helt utan registrering. Formatet gör sig utmärkt i den digitala världen och att hitta ord spel på svenska är ingen match för den som vill.

Hjälp med Alfapet

Behövs det hjälp med att bilda ord av omkastade bokstäver finns det naturligtvis att få. För att bli bra på Alfapet är det bättre att träna genom att lösa korsord än kortspel. På nätet finns det mycket hjälp att få oavsett om du söker ord på 5 bokstäver eller ett så kallat fusk z, dvs ord som börjar eller slutar på bokstaven z. Kjells gedigna program är ett förslag för den som vill ha hjälp men se till att söka assistans diskret, då motspelare garanterat kommer se det som fusk. Oavsett hur många bokstäver det är som gäller!