oktober 31, 2023
Om oss

Belote

Belote är ett strategispel med ursprung i Frankrike. Kortspelet är i grund och botten enkelt men betydligt svårare att bli riktigt skicklig i. Antal kort som används skiljer sig från många andra kortspel. I Belote är 32 stycken kort med i spelet: Kungar, damer, knektar, ess, tior, nior, åttor och sjuor. Det vanligaste är att

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Belote är ett strategispel med ursprung i Frankrike. Kortspelet är i grund och botten enkelt men betydligt svårare att bli riktigt skicklig i. Antal kort som används skiljer sig från många andra kortspel. I Belote är 32 stycken kort med i spelet: Kungar, damer, knektar, ess, tior, nior, åttor och sjuor. Det vanligaste är att spela 4 stycken, två i varje lag. Spelet är mycket populärt i Frankrike och spelas både tillsammans som sällskapsspel men också i mobilappar och online.

Belote Regler

Den som delar ut korten börjar med att i tur och ordning ge varje belote spelare tre kort. Därefter delas två till kort ut. Ett kort placeras öppet i mitten av bordet.

Nu går frågan runt bordet, väljer någon att ta upp kortet på bordet är det den färgen som blir trumf. Tackar alla spelare nej till kortet delas leken om och alla får chansen igen att ta det nya kortet. När trumf är valt delas ytterligare tre kort ut förutom till den som har tagit upp kortet i mitten, den spelaren får två nya kort.

Poäng

Därefter räknas belote poäng:

  • Fyrtal i knektar är värt 200 poäng
  • Fyrtal i nior: 150 poäng
  • Fyrtal i ess, tior, kungar eller damer: 100 poäng
  • Åttor och sjuor ger inga poäng.
  • Stege med tre kort: 20 poäng
  • Stege med fyra kort: 50 poäng
  • Stege med fem kort: 100 poäng

Om en spelare har både dam och kung i trumf-färgen ger det alltid tjugo poäng. Oavsett vad dom andra spelarna har på handen. Endast den spelare med den högsta kombinationen får poäng. Resten får noll. När poängen är räknade börjar spelet.

Spelet – hur du spelar belote

Spelaren till höger om dealern börjar med att lägga ut ett kort. nästa spelare på tur måste följa färg. Om det är ett trumfkort som har spelats måste övriga spelare lägga ett trumfkort som är högre än tidigare kort.

Du måste alltid använda ett trumfkort om du inte kan följa en motståndares färg så vida inte din medspelare vinner sticket. Den som vinner sticket får tio poäng till sitt lag och får börja nästa runda. I slutet på varje runda räknas poängen från sticken ihop och plussas på med eventuella poäng från kombinationer tidigare i omgången.

Om laget som valde trumf (tog upp kortet i mitten vid given) får lika många poäng eller fler som motståndarna, har de uppfyllt sitt kontrakt och båda lagen får tillgodoräkna sig sina poäng. Men förlorar laget får motståndarna 162 poäng plus båda lagens ihopsamlade poäng.

Om laget som tog trumfkortet vinner alla stick i omgången får laget 252 poäng plus båda lagens ihopsamlade poäng. Vinner gör man genom att först samla ihop till 1000 poäng. Får båda lagen 1000 poäng under samma omgång blir det oavgjort.