oktober 31, 2023
Om oss

Pokerhand

En runda poker utan en pokerhand vore som ett korsord utan ord. I en pokeromgång används flera olika spelkort och fem stycken av dessa kort bildar en pokerhand. Men vilken poker färg rangordning är det som egentligen gäller? Är det Royal Straight Flush, i Sverige känt under synonymen högsta färgstege, som är mest värd? I

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

En runda poker utan en pokerhand vore som ett korsord utan ord. I en pokeromgång används flera olika spelkort och fem stycken av dessa kort bildar en pokerhand. Men vilken poker färg rangordning är det som egentligen gäller? Är det Royal Straight Flush, i Sverige känt under synonymen högsta färgstege, som är mest värd? I denna artikel gås allt om pokerhänder igenom så att du vet vad du ska satsa på under nästa pokerrunda.

En pokerhand har fem kort. Med en kortlek på 52 kort innebär det att det finns 2 598 960 olika pokerhänder som kan bildas. Eftersom det hade tagit lite väl lång tid lära sig drygt 2,5 miljoner olika pokerhänder finns det istället nio olika kombinationer man utgår ifrån i poker. Den spelare som har bäst pokerhand vinner det som ligger i potten. I alla exempel som gås igenom här är det pokerhänder som kan bildas med en vanlig kortlek utan jokrar. Just jokrar är nämligen väldigt ovanligt i poker.

Pokerhänder värde

Varje poker hand har olika värde. Den poker hand ranking som är högst är färgstege eller straight flush. Sedan är följande hierarki och rank som gäller: fyrtal, kåk, färg, stege, triss, två par och till sist högsta kort. Vid poker regler kortspel är det så att den med pokerhanden som har högst värde vinner.

Men vad händer om två spelare får samma kombination som till exempel färgstege? Då är det den med högsta kort som vinner. Till exempel om en färgstege är 345678 och den andra spelaren har en färgstege som är 56789, så vinner det andra exemplet då högsta kort är 9 medan i första exemplet är det 8 som är högsta kortet. Detsamma gäller vid vanliga stegar.

Om det är två spelare som båda har fyrtal, vinner den med högst valör på själva fyrtalet, men om det skulle vara samma valör är det den som har högst valör på femte kortet som vinner. Vid kåk är det högsta värdet på trissen som definierar vinnaren. Om det är samma för båda spelare avgörs värdet på paret. Är paret också av lika värde slutar det oavgjort.

Är det samma högsta kort vid lika par, triss, två par eller ingenting, går man till näst högsta kortet. Är det fortfarande oavgjort går man till tredje kortet och så fortsätter det tills korten skiljer sig åt.

Pokerhändernas namn

Royal Flush och Straight Flush är de högsta i rangordningen. Regler och poäng ordning ser ut enligt följande:

  • Straight Flush – Är den högsta färgstegen som börjar på 10 och går upp till Ess. Får man detta i hjärter kallas det för Royal Straight flush. I det klassiska spelet Chicago undrar många vilken färg som är högst i Chicago. Svaret är Royal Straight Flush som ger 52 poäng direkt och är den finaste färgstegen.
  • Fyrtal – Fyra kort av samma valör bildar fyrtal. Färgerna har ingen betydelse här.
  • Kåk – Även känt som full house. En kåk innebär en triss plus ett par i samma pokerhand.
  • Färg – På engelska flush och innebär att alla fem kort är i samma färg, men inte i en stege.
  • Stege – Fem kort med valörer rankade i följd. Tänk på att Ess både kan vara högt och lågt, d.v.s komma efter en kung eller innan en tvåa.
  • Triss – Innebär tre kort av samma valör.
  • Två par – Två kort av samma valör x två kort av samma valör bildar två par.
  • Par – Två kort av samma valör.
  • Högt kort – Har ingen av spelarna någon av pokerhänderna ovan avgörs spelet på den som har högst kort, vilket är ess följt av kung.

Pokerhand Odds

För att få fram odds på hur sannolikt det är att en pokerhand kommer att vinna finns det idag sidor med poker hand generator verktyget. Det fungerar som en kalkylator genom en simulator som beräknar Texas Holdem odds. På så sätt kan en spelare beräkna sina chanser att vinna en viss poker hand, i samtliga scenarion som uppstår under en pokerrunda. Genom att simulera miljoner och åter miljoner olika pokerhänder får man fram en tabell med hands procent.

Verktygen är mycket användbara för att få fram en bra strategi i poker och framförallt för den mest kända varianten Texas Holdem. Det finns flera företag och hemsidor som erbjuder en simulator för att få fram odds på pokerhänder, både svenska och engelska program.