oktober 31, 2023
Om oss

Harpan

Kortspel Harpan är en enkel och rolig patiens som spelades ofta på äldre Windows-datorer, och många av oss är fortfarande besatta av spelet. Här följer en genomgång av regler och spelets mål, du får även tips om hur du kan spela harpan gratis online.

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Spela Harpan regler och guide

Dags att lära sig Harpan regler. Börja med att placera sju kort på bordet med kortryggarna uppåt i högar jämsides varandra. Placera sedan sex kort, ett i vardera redan existerande hög förutom i högen längst till vänster. Dessa skall också ligga med ryggen upp. Är du bra på patiens med hjärter, vet du exakt vad vi menar.

Därefter fem kort, förutom de två vänstra högarna. Repetera detta mönster tills du lägger ett sista kort på högen längst till höger. Vänd därefter på det översta kortet i varje sådan hög. När det sista öppna kortet i en av dessa högar flyttas får nästkommande slutna kort vändas så att detta blir öppet.

Markera ovanför dessa sju rader fyra tomma platser: där ska de utspelade korten placeras, i stigande ordning från ess i botten. Korten sorteras här efter svit. Essen måste på dessa platser ligga i botten, och korten måste läggas där i följd.

Harpan kort får flyttas ner till planen från dessa s.k. svit-högar. När alla kort ligger sorterade i sina respektive svit-högar är patiensen klar. Kort får på planen staplas på varandra i sjunkande valör med växlande kulör: röda kort får läggas på svarta och vice versa.

De kort som ej placerades i högarna läggs i en egen, separat hög med ryggarna uppåt. Dessa kort får spelaren vända upp ett åt gången, och placera i svit-högarna eller på spelplanen så länge de övriga reglerna följs. Spelaren roterar igenom denna hög med kort på så sätt att det övre kortet placeras underst i leken om spelaren just då inte vill spela detta.

Det finns inga krav för hur många kort åt gången som kan flyttas mellan korthögarna, som det gör i t.ex. FreeCell. Man kan alltså flytta så många kort man vill samtidigt, förutsatt att de ligger i den korrekta ordningen med växlande kulör och sjunkande värde.

Utmaningen i Harpan ligger mycket i att veta om man bör flytta ner kort från den roterande talongen eller ej; detta kan låsa dolda kort i någon av de sju högarna på bordet.

Patiens harpan online

Om man letar efter just patienser att lägga så finns det på internet otroligt många olika varianter och versioner att tillgå. En Google sökning på Klondike, som är harpans engelska namn, och Solitaire (ett annat namn för Patiens) producerar ungefär två miljoner resultat: Harpan är en väldigt populär Patiens.

Många versioner finns dessutom att ladda ner så man kan spela dessa offline. Om man vill lägga Patiens på sin smartphone finns även drösvis med olika Solitaireappar. Gratis spel Spindelharpan är ett annat populärt alternativ.