oktober 31, 2023
Om oss

Anden i glaset

Har du någon gång försökt att få kontakt med andevärlden? Då har du förmodligen också spelat anden i glaset. Det är en förenklad variant av den klassiska Ouija brädan som heter Ouija board på engelska. Skillnaden är att man kan använda ett pappersark som plan och ett vattenglas istället för den bräda och den ihåliga

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Har du någon gång försökt att få kontakt med andevärlden? Då har du förmodligen också spelat anden i glaset. Det är en förenklad variant av den klassiska Ouija brädan som heter Ouija board på engelska. Skillnaden är att man kan använda ett pappersark som plan och ett vattenglas istället för den bräda och den ihåliga träplatta man får med när man köper Ouija.

Anden i glaset har, lika länge som det har spelats, gett upphov till ockulta historier och har, främst av oförstående vuxna, betraktats som något läskigt och farligt. Vissa medium, människor som har kontakt med andevärlden, rekommenderar att man placerar en bibel bredvid spelplanen. Ett annat tips för spelet är att du tänder ljus för extra skydd mot onda andar och negativa energier.

En risk som ofta nämns av medium när Anden i glaset kommer på tal är andar som blir platsbundna och därmed är svåra att bli av med. Ironiskt nog är det enklaste sättet att få bort den onda anden, att kontakta just ett medium.

Anden i glaset är ett spel som porträtterats flitigt i populärkulturen. Några exempel är Ewa Christina Johanssons bok med samma namn, filmen Witchboard från 1986 som blev en riktig kultklassiker och Sveriges Televisions omåttligt populära julkalender, Mysteriet på Greveholm, där barnen i familjen försöker att få kontakt med den andra sidan genom att spela just Anden i glaset. Julkalendern fick stark kritik från delar av den katolska kyrkan, som menade att spelet är en inkörsport till det ockulta och spirituella.

Anden i glaset regler

Vågar du ändå trotsa den katolska kyrkans rekommendation är reglerna för Anden i glaset inte särskilt komplicerade. Hur gör man då? Du börjar med att ta fram ett stort papper och rita upp alfabetets alla bokstäver, siffrorna noll till och med nio, alternativen Ja, Nej och Vet inte. Du behöver också en ruta för start respektive slut.

När du är färdig med spelplanen tänder du en värmekälla, förslagsvis ett stearinljus, och tar fram ett vanligt dricksglas. Håll glaset ovanför värmekällan en stund för att värma upp det, därefter är det dags att viska sin fråga in i det upphettade glaset. När du har ställt din fråga till andarna placerar du glaset upp och ned på startrutan och håller, tillsammans med dina medspelare, ett finger på glasets botten. Nu är det bara att vänta på svaret.

Anden besvarar din fråga genom att föra glaset över spelplanen. Har du ställt en ja eller nej-fråga, kommer glaset förmodligen att föras till alternativen Ja, Nej eller Vet inte på papperet. Kräver frågan ett mer utförligt svar svävar glaset över bokstäverna i turordning. Bäst effekt får du givetvis om du spelar vid midnatt, i ett mörkt rum tillsammans med dina bästa vänner. Råkar du dessutom bo i ett gammalt kråkslott intill en kyrkogård ökar chansen markant för en lyckas seans.

Visa respekt för anden

Några andra regler att förhålla sig till är att alltid visa respekt för anden. Precis som i den fysiska världen inleder du samtalet med att hälsa anden välkommen och avslutar seansen med att säga hej då och tacka anden för sin dyrbara tid. Andar är ett lättkränkt väsen och du vill väl inte att den ska stanna kvar i huset efter att ni har spelat klart?

Skulle det vara så att ni får kontakt med en ondskefull, arg, oförskämd eller hånfull ande gör ni bäst i att avsluta spelet omgående. Glöm inte att ta farväl på lämpligt sätt för att undvika dödsfall och olyckor. Dyker siffrorna 666 upp som svar på en fråga måste ni bränna pappret, kasta glaset och lämna rummet direkt.

Fungerar verkligen Anden i Glaset?

Alla som någon gång har spelat Anden i glaset kan svära dyrt och heligt på att de aldrig någonsin har hjälpt till att styra glaset med sitt finger. Så vad är förklaringen till att glaset faktiskt flyttas över spelplanen och svarar på deltagarnas frågor?

Det enkla svaret är att någon av dina vänner ljuger och helt enkelt styr glaset. Det finns faktiskt vetenskaplig forskning från mitten av artonhundratalet om ämnet. Forskarna menar att människor omedvetet kan utföra knappt märkbara rörelser vid exempelvis användandet av Ouija bräde, pendlar eller slagrutor. Fenomenet kallas för Ideomotoreffekten.

Trots forskningens förklaringar har medium och spirituella människor i alla tider hävdat att de har fått kontakt med den andra sidan. Det finns bara ett sätt att få veta vem som har rätt. Spela Anden i glaset och ta reda på svaret själv.