oktober 31, 2023
Om oss

Plockepinn

Det finns nog inte någon som inte hört talas om Plockepinn. Spelet har flera synonymer som till exempel Kinesiska pinnar, Skrapnos, eller Mikado. Det sistnämnda är ett företag som tillverkar plockepinn spel och företaget har den för svenskar mest kända varianten som fått bäst omdömen. På engelska heter spelet Jackstraw. Plockepinn fungerar utmärkt med stora

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Det finns nog inte någon som inte hört talas om Plockepinn. Spelet har flera synonymer som till exempel Kinesiska pinnar, Skrapnos, eller Mikado. Det sistnämnda är ett företag som tillverkar plockepinn spel och företaget har den för svenskar mest kända varianten som fått bäst omdömen. På engelska heter spelet Jackstraw. Plockepinn fungerar utmärkt med stora pinnar i trädgården eller på bordet eller golvet med små pinnar.

Det sägs att spelet har en lång historik där gamla indiska skrifter har innehållit något som kan liknas vid plockepinn. Plockepinn har alltså anor från långt förr i tiden men det som vi anser vara plockepinn idag kommer från indianerna. De hade ett spel med rundstickor som hade svarta och röda ringar runt om sig.

Regler för plockepinn

Oavsett om du spelar utomhus plockepinn eller jätteplockepinn gäller samma spelregler. Vanligaste varianten är den från Mikado och därför är det just de spelreglerna som är de mest relevanta. Spelet börjat med att stickorna placeras i en hög huller om buller på en yta, förslagsvis ett bord, golv eller om du har jättestickor; i trädgården.

Mikados plockepinn har 41 pinnar med olika färger. Varje färg är värd olika antal poäng. En gul pinne ger 3 poäng, röd 5 poäng, blå 10 poäng, grön 15 poäng och en randig pinne ger 20 poäng.

Spelet går ut på att ta så många pinnar i taget och den som har fått flest poäng när alla pinnar är borta från högen vinner. Tar man en pinne får man använda den som redskap för att plocka åt sig fler pinnar. En spelare börjar med att försöka plocka en pinne utan att någon annan pinne i högen får röra på sig. Lyckas hen med detta får denne fortsätta att plocka en pinne till. Spelaren får plocka på sig så många pinnar hen kan fram tills det att någon pinne från högen rör på sig eller rubbas. Då är det nästa spelares tur.

Spela plockepinn

En runda plockepinn brukar i runda slängar ta runt 20 minuter vilket gör att ni hinner med många rundor under en dag. Spelet är utmärkt för barn då de lär sig att öva på sin koncentration, fingerfärdighet och noggrannhet. Eftersom pinnarna är lite vassa på kanterna bör dock barn under 5 år inte spela spelet utan vuxens uppsyn.

Det går inte att spela klassiskt plockepinn online idag men däremot finns det varianter med lasersvärd där man ska lyfta upp svärden från marken genom ett klick på handtaget. I framtiden kan det mycket väl vara så att plockepinn finns online men det rekommenderas att spela det fysiska spelet då det stimulerar väldigt många sinnen. Att köpa Mikados plockepinn går att göra hos varenda leksaksaffär eller i butiker på nätet.