oktober 31, 2023
Om oss

Svarte Petter

Till skillnad från många andra kortspel är Svarte Petter ett spel där det snarare går ut på att utse en förlorare än en vinnare. Därav namnet Svarte Petter som betyder att vara enda förlorare eller att ensam utpekas som skyldig eller ansvarig för något. Kortspelet är en klassiker för barn och går att spela med

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Till skillnad från många andra kortspel är Svarte Petter ett spel där det snarare går ut på att utse en förlorare än en vinnare. Därav namnet Svarte Petter som betyder att vara enda förlorare eller att ensam utpekas som skyldig eller ansvarig för något. Kortspelet är en klassiker för barn och går att spela med antingen en kortlek eller en klassisk kortlek.

Även om spelet ses som en lek för barn och går att spela online, härstammar Svarte Petter som ett hasardspel från krogen under medeltiden. Andra anser att namnet kommer från tyska språket och Schwarzer Peter, vilket var namnet på en tysk rövare under 1800-talet.

Svarte Petter Regler

Till att börja med behövs det en speciell Svarte Petter kortlek eller en vanligt kortlek. Använder man en speciell Svarte Petter-kortlek är det illustrationer på korten, där varje bild finns på två olika kort och därmed bildar ett par.

Dessutom finns det ett udda kort med samma namn som själva kortspel, som brukar föreställa en svart katt eller en sotare. Används en vanlig kortlek är två kort med samma valör ett par och Svarte Petter är då spader knekt. Därför måste klöver knäckt läggas undan innan en runda drar igång.

Alla kort i kortleken delas ut, oavsett hur många spelare som deltar. De spelare som fått par placerar dessa på bordet. Sedermera är det dags för varje spelare vars tur det är, att dra ett kort från spelaren till vänster om denne. Den vänstra spelaren håller korten formade som en solfjäder.

Går detta kort att para ihop med något av korten spelaren har på handen, lägger denne paret på bordet. Målet är att bli av med samtliga kort. Till slut finns det bara en spelare kvar som sitter på Svarte Petter. Denna spelare förlorar spelet.

Många jämför kortspelet med löjliga familjen, det finns dock en väsentlig skillnad. I Svarte Petter är det par som gäller medan i löjliga familjen är det en kvartett av kort som ska samlas in åt gången.

Disney har också en karaktär som heter så. Han är dock ingen av karaktärerna som tillhör kärnan i Disneyfamiljen, men han finns med i vissa avsnitt av Långbens värld och även i Musses Klubbhus på Disney Channel.

Kortlek för Svarte Petter – Köpa eller Spela Online

Kortleken för spelet Svarte Petter finns inte bara online. I Sverige går det att köpa både på nätet, i leksaksbutiker och på ICA, men om du inte vill lägga pengar på detta går det lika bra att använda en vanlig kortlek. Glöm inte att plocka bort klöver knekt bara, då det annars blir jämnt antal kort.

Vissa är dock kritiska till detta enkla kortspel eftersom det bara utser en förlorare. Att detta därför skulle gynna mobbning för att det pekar ut en ensam individ som förlorar, istället för att hitta en vinnare.

Tyvärr finns det ingen sida där det går att spela Svarte Petter online. Men det behövs inte då spelet är väldigt enkelt att spela IRL. Just enkelheten är den främsta anledningen till att så många uppskattar spelet, då barn i väldigt små åldrar kan förstå Svarte Petter.