oktober 31, 2023
Om oss

Couronne

Har du inte plats med ett helt biljardbord hemma hos dig? Testa brädspelet Couronne idag istället! Det är ett klassiskt brädspel som har stora likheter med just biljard. La Couronne är det franska ordet för krona men spelet så som vi känner det i Skandinavien kommer från Amerika, och är en förenklad form av det

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Har du inte plats med ett helt biljardbord hemma hos dig? Testa brädspelet Couronne idag istället! Det är ett klassiskt brädspel som har stora likheter med just biljard. La Couronne är det franska ordet för krona men spelet så som vi känner det i Skandinavien kommer från Amerika, och är en förenklad form av det indiska spelet Carrom som är relativt okänd hemma i Sverige.

Carrom är en populär tävlingssport med ett stort antal utövare i Indien och Asien. Spelet har på senare år också spridits till Europa, både som sällskapsspel och i tävlingsform, även om Couronne fortfarande är vanligare i Norden.

En av de mest kända tillverkarna av couronne spel är leksakstillverkaren Micki. Spelen är främst av just leksaks- eller fritidskaraktär men det finns undantag. Nordiska galleriet säljer exempelvis ett exklusivt Couronnebord från design varumärket Klong för dryga 14.000 kr. Då får du, förutom ett tämligen unikt bord, två spelköer i läder och mässing som tillbehör.

Visst finns det några likheter mellan detta sällskapsspel och biljard, men inte många. En stor skillnad mellan biljard och Couronne är avsaknaden av bollar, istället använder man sig av träringar i rött och gult.

Regler för Couronne

Spelreglerna i Couronne är enkla, du lär dig spela på under en minut. Spelbrädet är i regel 88 x 88 centimeter och gjort av masonit. Ett komplett Couronne-set innehåller två till fyra stycken träpinnar, vilka motsvarar biljardköer. Trettio stycken ihåliga träringar, hälften röda och hälften gula. Två till fyra stycken svarta stötringar ska också ingå i utrustningen.

Ni kan vara upp till fyra spelare. Är ni två spelare får ni två kantlinjer var att använda. Du måste alltid stöta från din egen kantlinje. Du får alltså inte fortsätta i från där bollen/stötringen hamnar som i biljard. Spelet går ut på att få ned sina ringar i kanthålen före sin motspelare.

Om du lyckas med att sänka en av dina ringar får du fortsätta omgången fram tills dess att du misslyckas, då går turen över till motståndaren. Skulle en ring hamna utanför spelplanen placeras den i den röda cirkel ni det hörn som är närmast där ringen skar kanten och spelet fortsätter.

Om din stötring hamnar i ett utav hålen måste du ta upp en av dina poängringar och lägga tillbaks i mittcirkeln. Turen går då över till din motståndare.

Spela Couronne Online

Precis som biljard har couronne blivit ett populärt spel att spela online. Du kan möta dina vänner, utmana datorn eller möta någon helt okänd. Det finns både turneringsspel och enskilda matcher att spela på nätet. Vi på Kortspel info kommer att följa senaste nytt om möjligheterna till online spel och publicera tips här på vår lilla sajt med start nästa år.

Köpa Couronne

Du kan köpa ett eget Couronnespel hos Brio. Det finns flera olika tillverkare var av de kändaste är Micki och Alga. Det är vanligt att spela Couronne direkt på bordet, men vill du får en mer biljardlik känsla finns det stativ att köpa till ditt spel.