oktober 31, 2023
Om oss

Omaha Poker

Målet med Omaha poker är precis detsamma som i Texas Holdem. Många väljer bort bord och turneringar med Omaha för att de inte förstår skillnaden. Det är synd för detta kortspel är riktigt spännande, om man bara lär sig reglerna. Det tar inte mer än några minuter. Spelregler för Omaha poker Du vinner genom att

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Målet med Omaha poker är precis detsamma som i Texas Holdem. Många väljer bort bord och turneringar med Omaha för att de inte förstår skillnaden. Det är synd för detta kortspel är riktigt spännande, om man bara lär sig reglerna. Det tar inte mer än några minuter.

Spelregler för Omaha poker

Du vinner genom att bilda den bästa handen på fem spelkort. Alla spelare vid bordet får fyra hålkort i Omaha. Det är huvudskillnaden mellan detta kortspel och Texas Holdem poker. Det går även att vinna potten genom att få de övriga att folda innan showdown.  Din vinnande pokerhand bildar du med två hålkort och tre öppna kort på bordet.

En viktig regel som är ett måste att förstå för att ha chansen att vinna på Omaha poker handlar om att du måste använda hålkort i din vinnande hand. Även om den bästa handen i praktiken skulle bildas av de fem kort som delas ut på bordet och är gemensamma för alla, måste du också i detta fall använda två av dina egna fyra kort för att bilda din hand.

Spelexempel

Här kommer ett exempel på Omahaspel:

Om exempelvis kåken Ah, Ad, As, Ks, Kd ligger på bordet och du fått korten 2d, 5d, 8s, Jh är din slutgiltiga hand i det här fallet Ah, Ad, As, Jh, 8s (kortens förkortningar förklaras i det avsnitt som behandlar kortens rangordning).

Obs! Spelaren kan vinna den pågående handen också före spelets sista skede under vilket som helst av spelets tidigare skeden utan att visa sina egna kort, t.ex. genom att satsa så att de övriga spelarna som deltar i handen lägger sig. Det gäller så väl Omaha som Omaha Hi/Lo – kortspelsvarianten som presenteras i detalj nedan i denna pokerguide.

I alla kontantpokerspel av samma typ som Omaha inklusive Hi-Lo brukar 2-10 spelare delta. Dessutom är en virtuell dealer med vid bordet, och vid varje bord spelar man med en kortlek på 52 spelkort. I Omaha-pokerspel av turneringstyp är det minsta antalet spelare två, men det maximala antalet kan vara till och med flera tusen.

Omaha Hi/Lo Variant

Omaha Hi/Lo varianten följer reglerna för traditionell Omaha (high), men i spelet finns en extra möjlighet att vinna en andel av potten (low).

Hi-vinnaren är den spelare som har den bästa pokerhanden, liksom i Omaha och Texas Hold’em. Men utöver Hi-vinnaren kan spelet också ha en Lo-vinnare. Lo-handen består av fem olika kort som är lägre än 9 (8 är det högsta kortet som räknas för den s.k. låga handen, d.v.s. A-2-3-4-5-6-7 eller 8). Lo-handen kan bildas av både hålkort och gemensamma kort. För lo-handen krävs dock minst två hålkort (varken fler eller färre).

Om spelet innehåller både hi- och lo-händer, delas den slutgiltiga vinstpotten lika (50/50) mellan de bästa hi- och lo-händerna. Om det med andra ord i showdown-skedet finns t.ex. en spelare som har den bästa lo-handen, får denna spelare 50 procent av potten. Om t.ex. två spelare har den bästa high-handen i samma situation, får de 25 procent var av den delade totala potten.

Till exempel:

I spelets showdown-skede deltar ännu fyra spelare med lika stora insatser i potten och de gemensamma kort som delats på bordet är följande (kortens förkortningar förklaras i avsnittet gällande kortens rangordning i slutet):

  • Ah, Kh, 3d, 5h och 8s
  • Spelare A: Ks, Kc, 8c, 8d
  • Spelare B: Ac, 2s, 4s, 9d
  • Spelare C: 2h, 4d, Qh, Jh
  • Spelare D: 4c, 6d, 7d, 9s

Enligt reglerna måste spelarna använda både high- och low-händerna av sina två hålkort. Dessa två kort måste dock inte vara samma. Som ett resultat av detta har spelarna följande jämförbara händer:

  • Spelare A: High-hand Kh, Ks, Kc, Ah, 8c (d.v.s. triss), Low-handen saknas helt
  • Spelare B: High-hand Ah, 2s, 3d, 4s, 5h (bästa möjliga), Low-handen är samma hand (stege)
  • Spelare C: High-hand Ah, 2h, 3d, 4s, 5h (bästa möjliga), high-handen är Ah, Kh, Qh, Jh, 5h (färg)
  • Spelare D: High-hand Ah, Kh, 9s, 8s, 7d (A hög), Low-handen saknas helt. Low-handen saknas eftersom spelaren måste använda sina två hålkort och således inte ens kan bilda en stege med sina kort.

I exemplet skulle potten fördelas enligt följande:

Spelarna B och C har den bästa möjliga Low-handen från ess till fem, och de delar alltså sinsemellan på 50 procent av potten (25/25). Dessutom har spelare C den bästa High-handen och får alltså hela vinsten för den, d.v.s. 50 procent. Således går 75 procent av potten till spelare C och 25 procent till spelare B. I det här spelet lönar det sig alltså att sträva efter ett slutresultat där man kan vinna med både sin High- och sin Low-hand.