oktober 31, 2023
Om oss

Bismarck

Bismarck är ett kortspel som bygger på trumf och stick. Det tillhör alltså whistfamiljen inom kortspel precis som tremanswhist, Trebello och Plump. Bismarck spelas på tre spelare och är uppdelat i tolv omgångar, där man turas om att vara ”förhand” och därmed styra spelet. Spelet går ut på att samla poäng och poäng får man

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Bismarck är ett kortspel som bygger på trumf och stick. Det tillhör alltså whistfamiljen inom kortspel precis som tremanswhist, Trebello och Plump. Bismarck spelas på tre spelare och är uppdelat i tolv omgångar, där man turas om att vara ”förhand” och därmed styra spelet.

Spelet går ut på att samla poäng och poäng får man genom att vinna stick. Det finns fyra olika spelsätt: Spader, trumf, sang och pass. Den spelare som är förhand bestämmer spelsätt innan omgången börjar. Bismarck kan också spelas på två personer. Då använder man sig av en fast turordning: trumf, sang, pass.

Bismarck Kortspel Regler

Hur spelar man Bismarck då? Spelets mål är att få flest antal poäng efter tolv omgångar. För att få poäng behöver man vinna stick. Nedan får du en fullständig guide som hjälper dig att spela och vinna på kortspelet Bismarck online eller var du än spelar. Spelreglerna är desamma, oavsett version.

Börja med att dela ut sexton kort till varje spelare, de fyra kort som blir över läggs öppet i mitten av bordet. Den spelare som sitter efter dealern är förhand och avgör vilket av de fyra bismarck spelsätt som ska tillämpas.

Varje spelsätt måste användas en gång av varje spelare. En variant av spelet kallas för tribello, då ska varje spelare använda samtliga spelsätt tre gånger istället för en.

Spader innebär att spader trumfar och därmed kan användas som vilken färg som helst. Trumf bestäms av att förhanden får välja vilken färg som ska agera trumf under omgången. Väljer förhanden sang spelas omgången utan trumf och pass innebär att spelarna ska undvika att ta stick helt och hållet.

När förhanden har valt spelsätt tar han eller hon upp de fyra öppna korten och kan då välja att byta ut dem mot något av sina egna eller helt enkelt slänga dem igen. När spelet börjar ska alla tre ha sexton kort på handen.

Förhanden inleder omgången med att lägga ut ett kort, Därefter ska övriga spelare lägga högre (eller lägre) kort i samma färg, eller använda sig av ett trumfkort. Har man inget kort i den aktuella färgen får spelaren saka ett kort. Den spelare som vinner sticket tar korten och lägger i sin poänghög. Den som tar sticket får börja nästa stick. Efter att alla sexton stick är spelade räknas poängen ihop och antecknas i poängprotokollet.

Poäng i Bismarck kortspel

I spelen spader, trumf och sang ska förhanden ta mer än åtta stick och övriga spelare fyra. Alla stick utöver det renderar i ett poäng i bismarck kortspel. Tar förhanden elva stick delas alltså tre poäng ut. Misslyckas man med att ta mer än sina tilldelade stick får man minuspoäng enligt samma princip.

I pass ska spelarna ta så få stick som möjligt. Då är riktvärdet fyra för förhanden och sex för övriga spelare, där poäng delas ut för saknade stick och minuspoäng för varje stick som överskrider gränsvärdet. Efter tolv omgångar räknas poängen ihop och segraren i bismarck kortspelet koras.