oktober 31, 2023
Om oss

Yatzy

Låt tärningarna rulla i detta klassiska tärnings spel som förgyllt svenskar i århundraden. Ett yatzy spel består av ett block, fem tärningar och en penna. I Maxi version används istället sex tärningar men vanligast är fortfarande klassisk yatzy med fem tärningar. Tärningsspelet kan ha obegränsat med spelare vilket gör spelet perfekt för mängder av olika

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Låt tärningarna rulla i detta klassiska tärnings spel som förgyllt svenskar i århundraden. Ett yatzy spel består av ett block, fem tärningar och en penna. I Maxi version används istället sex tärningar men vanligast är fortfarande klassisk yatzy med fem tärningar.

Tärningsspelet kan ha obegränsat med spelare vilket gör spelet perfekt för mängder av olika scenarion och tillfällen. Kort och gott går spelet ut på att få den högsta poängsumman som möjligt. Poängen samlas genom att lyckas med de olika kombinationerna som finns nedskrivna på blocket.

Maxpoäng i klassisk yatzy är 374 poäng men att lyckas med detta är i princip omöjligt. Då krävs det maximalt med poäng på varje kast vilket i praktiken inte går. Den som påstår sig ha ett rekord på 374 poäng är förmodligen mytoman och lika trovärdig som byggherren som byggt ett torn som rasar en vecka efter att det är färdigbyggt.

Yatzy Regler

Först gäller det att utse vilken som spelare som ska börja kasta. Detta görs genom att alla spelare får kasta varsin tärning. Den som får högst nummer börjar spelet. Den spelare som kastar har tre kast på sig per runda, oavsett om det är spel med 5 eller 6 tärningar. Dock behöver spelaren inte använda alla kast utan får stanna när den önskar.

Följande kombinationer är poänggivande enligt Yatzy regler:

 • Ettor
 • Tvåor
 • Treor
 • Fyror
 • Femmor
 • Sexor

För att få bonusen gäller det att samla på sig minst 67 poäng på siffrorna ett till sex. För detta krävs det ett snitt av minst tre tärningar på varje siffra. Lyckas man få max på alla siffror ger det 105 poäng. Bonusen är på 50 poäng! Förutom 1-6 gäller det att försöka bocka av följande kombinationer:

 • Ett par – Innebär två tärningar av samma valör. Max: 12 p
 • Två par – Två tärningar av samma valör x 2. Max: 22 p
 • Tretal/Triss – Tre tärningar av samma valör. Max: 18 p
 • Fyrtal – Fyra tärningar av samma valör. Max 24 p
 • Liten Stege: 1-5 på tärningarna: Ger 15 p
 • Stor Stege: 2-6 på tärningarna: Ger 20 p
 • Kåk/hus – En triss + ett par: Max 28 p
 • Chans – Summan av alla fem tärningar: Max 36 p
 • Kombinationen som heter just så som själva tärningsspelet – Fem tärningar visar samma valör: Ger 50 poäng

Dessa är regler för yatzy spel med fem tärningar. Vid Maxi spelversion lägger man till kombinationerna 3 par, femtal, Royal (stege 1-6), 3+3 och Torn (4+2). För bonus krävs det 84 alternativt 75 poäng istället för 50 poäng som vid klassisk yatzy spelversion. Tärningsspelet spelas över hela världen och därför finns det inga speciella svenska spelregler utan det ser likadant ut oavsett vilket land.

Kan en spelare inte fylla i en ledig kombination måste denne stryka en ruta. En variant på reglerna är att spela uppifrån och ner. Det innebär att man måste börja på ettor och sedan gå nedåt i ordningen som står på blocket.

Spela Yatzy Online

Att spela yatzy online är fullt möjligt. Det går att ladda hem en app gratis och spela bara för det är kul. Spelen brukar då ha en multiplayer funktion med minst 2 spelare så det går att spela med vänner. Istället för fysiska tärningar är det digitala tärningar i online-versionen. Fördelen med att spela online är att du kan spela mot datorn. Du behöver således inte ha sällskap utan kan bara ladda hem appen eller spela i en mobil webbläsare som Chrome, Safari och Firefox.

Det finns också spelbolag som erbjuder Yatzy. Då går det att spela med riktiga pengar. Verkligen något att rekommendera för den som inte kan få nog av tärningsspelet. Både klassisk version med fem tärningar och Maxi Yatzy finns att spela online hos spelbolag med riktiga pengar.

Yatzy Bonus

I Yatzy går det att få en bonus men det kommer krav för att kan kunna hämta den. Bonus regler går till så, att en spelare måste få summan 63 eller högre för att få bonusen. Då erhåller spelaren 50 bonuspoäng. Dessa bonus regler gäller för Yatzy med fem tärningar. Är det en yngre målgrupp som spelar kan det vara en idé att sänka summan och modifiera reglerna. Ett förslag på barn regler kan vara att ha två i snitt istället för tre, något som i så fall skulle kräva summan 42 som gräns för att få bonusen.

I Maxi Yatzy krävs det en högre summa än 63 för att få bonusen. Det finns två olika alternativ att välja mellan, beroende på vilken svårighetsgrad som föredras. 75 poäng är minimum för att få bonusen men de flesta spelar med 84 som minsta poängantal för bonus. Något som också är vanligt i Maxi Yatzy är att spara sina slag. Om en spelare får en kombination på ett eller två kast kan denne välja att spara kasten och sedan använda dessa senare vid behov som extraslag.

Protokoll i Yatzy spelet

Att få tag på ett Maxi Yatzy protokoll online är knappast något problem idag. Köper du ett fysiskt Yatzy med fem tärningar eller Maxi version av tärningsspelet, får du ett protokoll på köpet. Det finns också protokoll online att ta del av gratis för utskrift. En spelplan att skriva ut gör att du kan få så många protokoll du själv önskar.

För den som har en iPhone, Samsung eller någon annan smartphone kan man ladda hem en spelplan i en app och bara fylla i direkt i telefonen. Går såklart även utmärkt med surfplattor eller på datorn.

Köpa Yatzy

Är du intresserad av att skaffa dig ett Jumbo Yatzy, trädgårdsyatzy, Maxi Yatzy eller någon annan version av detta roliga tärningsspel, går det att köpa spel på Ica och i andra butiker. Ica är långt ifrån ensamma om att sälja yatzy och spelet finns i flera varianter.

Vissa innehåller block, penna, tärningar och protokoll medan andra säljs utan någon penna. Några spelare föredrar att ha en egen dedikerad Yatzy penna men det kan andra tycka är overkill. Idag finns det allt från billiga spelversioner att köpa till mer exklusiva varianter som till exempel med guldpläterade tidningar.