oktober 31, 2023
Om oss

Kortspel 500

Kortspel 500 är ett populärt stickspel som enklast går att beskriva som en förenklad version av spelet canasta. 500 har bridge-liknande inslag som är mer flexibelt i antalet spelare jämfört med andra, liknande spel. Det går att spela 500 kortspelet med två, fyra eller sex spelare. Tillsammans med spel som gurka, plump och rummy tillhör

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Kortspel 500 är ett populärt stickspel som enklast går att beskriva som en förenklad version av spelet canasta. 500 har bridge-liknande inslag som är mer flexibelt i antalet spelare jämfört med andra, liknande spel. Det går att spela 500 kortspelet med två, fyra eller sex spelare. Tillsammans med spel som gurka, plump och rummy tillhör spelet Sveriges populäraste.

Om man är fyra eller sex brukar man normalt spela i par. Detta gör spelet lämpligt i många situationer där man är för få eller för många för att kunna spela bridge. Det som krävs för att börja spela kortspelet är en kortlek med 52 kort. Jokrar behövs inte.

Regler för 500 kortspel

En spel-omgång börjar med budgivning och slutar med stick. Budgivningen ser olika ut beroende på hur många spelare som deltar, och eventuellt par-spel, men innehåller vanliga element från Bridge och Whist såsom antal stick, eventuell trumf och misärspel. Huvudregeln i kortspelet 500 är enkelt: du ska nå 500 poäng först av alla spelare.

Även om det inte är ett måste så är en eller flera jokrar är ofta i spel. Dessa representerar vanligtvis den högsta trumfen (där den svartvita jokern trumfar högst ifall två jokrar är i spel). Ett knekt-bud finns tillgängligt som gör att knektarna agerar som de högsta korten i en färg, över essen men fortfarande under eventuella jokrar.

Buden rankas som i bridge efter hur strikta de är, där ett tio-sticks-bud är det högsta och resulterar i flest antal vunna poäng. Ett bud utan trumf räknas högre än ett bud med trumf och därefter rankas färgerna i ordningen hjärter, ruter, klöver och spader.

Nu över till olika formerna i centum quinque spelet som det ibland kallas, då det betyder femhundra på latin. Misärspel i 500 går ut på att en eller båda av spelarna i ett par ska vinna totalt noll stick i spel-omgången. Öppen eller sluten misär, där spelarna visar respektive hemlighåller sina händer, kan spelas när som helst.

Stickspelet börjar med att den spelare som vann budet lägger det första kortet, därefter spelas sticket klockvis runt bordet. I vissa varianter av 500 så roterar istället positionen för vem som lägger det första kortet i ett stick efter varje hand, oftast klockvis, runt bordet. Lite som mörkarna i Poker.

Om ett lag vinner på sitt bud så belönas de med mellan 40 och 600 poäng för ”vanliga” bud, dvs. de bud där man anger antal stick och trumf-färg (eller ingen trumf för de högsta buden). Högre bud ger mer poäng än låga bud: 6-stick med spader trumf ger 40 poäng, medan 8-stick utan trumf ger 400 poäng. Andra bud såsom blind misär kan ge ännu mer poäng, 1000 för just detta exempel.

Given

Det delas ut sex kort till varje spelare som är med i 500 spelet. Resten av spelkorten tillika stack läggs i mitten baksida upp. Därefter fortsätter spelet med att givaren vänder på kortet som ligger överst.

Kortvärde i 500 kortspel

Spelkorten i 500 har olika kortvärden. De med numret på (2 till 9) har ett värde av fem poäng i spelet. Samma värde har även esset (A) lagt som 1. 10, knekt, dam och kung räknas som tio poäng i spelet och K är värda 10p. A lagt som 14 har däremot det högsta värdet i kortspel 500, nämligen hela 25 poäng.

Spela 500 på nätet

500 är ett spel som lämpar sig väldigt väl i verkliga livet, men kanske inte lika bra över internet. Det görs roligt genom listigt spel där man tillsammans med sin medspelare i både bud- och stickfasen försöker utmanövrera motståndarna. Liknande spel, med vissa av elementen från 500, går dock att spela över internet.

Liknande spel

Bridge och Whist är förmodligen de mest kända bud- och stickspelen och dessa spelas frekvent världen över, både över internet och i verkliga livet. De är väldigt bra spel att spela i turnerings-form och då spelar flera olika lag, med två lag per bord, på samma händer: nord-syd vid ett bord spelar samma händer som nord-syd vid övriga bord, och samma gäller för lagen öst-väst.

På så sätt har alla lagen samma förutsättningar för skicklighetsbaserade tävlingar snarare än tur-baserade. Ett annat kortspel som är likt 500 är som vi redan tidigare nämnt canasta. Även bridge har en del likheter med spelet.