oktober 31, 2023
Om oss

Monopol Spel

Säg sällskapsspel och det första många tänker på är Monopol spel. Det har funnits sedan 1935 och är idag världens mest sålda sällskapsspel och också det mest populära. Monopol spel Sverige har en spelplan som är baserad på gator i Stockholm. Det är den som är absolut störst bland Kortspel.info läsare. Svensk Version Dags då för

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Säg sällskapsspel och det första många tänker på är Monopol spel. Det har funnits sedan 1935 och är idag världens mest sålda sällskapsspel och också det mest populära. Monopol spel Sverige har en spelplan som är baserad på gator i Stockholm. Det är den som är absolut störst bland Kortspel.info läsare.

Svensk Version

Dags då för en kort guide över svensk version av Monopol spel. De dyraste i den här versionen 2018 är Norrmalmstorg och Centrum. Den svenska versionen lanserades 1937. Monopol spel original har dock inte Stockholm som spelplan utan istället Atlantic City i New Jersey på östkusten i USA.

Spelet går ut på att skaffa sig ett herravälde genom att köpa, sälja och hyra ut fastigheter på ett så gynnsamt sätt som möjligt. Den som lyckas äga hela staden, eller gör de andra spelarna bankrutt, vinner spelet. I monopol svenska version är det “cash is king” som gäller, det finns alltså ingen möjlighet till kreditkort. Monopol finns att köpa hos mängder av butiker och det går också att prova på spelet gratis online.

Monopol: att tänka på innan spelet börjar

Innan Monopol spel börjar väljer varje deltagare en pjäs. Därefter gäller det att utse en spelare som ska vara bank under hela spelet. Tänk på att välja en pålitlig bank som inte förskingrar pengar. Banken ser till att 30,000 kronor delas ut i olika valörer till varje deltagare. Beroende på vilken version som används delas gamla pengar eller nya pengar ut. Det finns ännu ingen elektronisk bank så det är grundläggande att ha en bank som inte gör sig själv till miljonär vid spelets start.

Monopol Sverige Regler

Enligt officiella Monopol Sverige spel regler används två tärningar för att slå. Alls spelare slår de båda tärningarna och den som får högst summa börjar. Under första rundan råder köpförbud. Slår en spelare dubbelt får den slå igen men slår spelaren dubbelt tre gånger i rad är det fängelset som gäller. När en spelare tagit sig ett varv runt spelplanen och passerar gå, får denne 4000 kronor.

Den siffran som de två tärningarna tillsammans visar är antalet steg som denne får förflytta sig på spelplanen. Efter ett slag finns det en rad olika alternativ på spelplanens olika rutor som spelaren kan hamna på. Vanligast är att hamna på en tomt/gata. Är denna ledig kan spelaren köpa den eller bara gå förbi. Ägs tomten av någon annan måste spelaren betala hyra.

En Sverige spelare kan också hamna på Chans eller Allmänning. Då drar spelaren ett kort där det står en uppmaning som spelaren måste följa. Det kan ibland leda till att spelaren får böta pengar som läggs i mitten av spelplanen. Äger en spelare samtliga gator inom ett och samma “område” kan denne bygga hus och hotell på dessa. Då får den som hamnar där betala betydligt mer i hyra jämfört med om där inte finns hus eller hotell.

Har Monopol spel deltagaren otur kan hen hamna i fängelse. Hamnar man i fängelse går det inte att samla in hyra när en motståndare hamnar på någon av ens gator. För att ta sig ur fängelset måste en spelare slå lika, vänta tre rundor, köpa sig ur för 1000 kronor, ha ett “ut ur fängelse-kort” eller köpa ett sådant kort från en motståndare till överenskommet pris.

Det går också att hamna på fri parkering, då vinner spelaren alla pengar som ligger i mitten av spelplanen. Många som spelar Monopol Sverige väljer att göra egna varianter med hemmagjorda spelregler och struntar i vad som för en annan familj är viktiga regler.

Vinner gör den, både enligt gamla och nya monopol Sverige regler, som har flest gator, parker och pengar när spelet är slut. När en spelare blir bankrutt är den ute och den som är sist kvar vinner spelet.

Monopol Junior Version

Det finns även en förenklad version som är ett utmärkt Junior Party för barn. Monopol Junior instruktioner skiljer sig en del från vanliga spelet. När originalversionen har gatunamn har Junior version istället nöjesparker med glasstånd, zoo och pool. Det finns heller ingen allmänning eller olika valörer på pengarna.

Regler för hur mycket pengar en spelare ska starta med skiljer sig också markant åt. I originalspelet är det 30,000 kronor medan i Monopol Junior är det 31 kronor. Det går heller inte att bygga hus eller hotell på nöjesparkerna utan en nöjespark kan inte öka i värde.

Monopol Spel är slut när en spelare har slut på pengar. Då räknas övriga spelares pengar och den som har mest vinner. Monopol Junior hittas på BR och i andra leksaksbutiker och är ett perfekt sällskapsspel för yngre barn.