oktober 31, 2023
Om oss

Boccia

Många av oss som gillar kortspel älskar även andra spel som handlar om skills och hjälper oss att döda tiden. Bowling de campo, gräsbowling är en Italiensk sport med anor från antiken. Mer känt som Boccia som uttalas som botscha. Detta spel är nära besläktat med Boule och är en populär fritidsaktivitet såväl som en

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Många av oss som gillar kortspel älskar även andra spel som handlar om skills och hjälper oss att döda tiden. Bowling de campo, gräsbowling är en Italiensk sport med anor från antiken. Mer känt som Boccia som uttalas som botscha.

Detta spel är nära besläktat med Boule och är en populär fritidsaktivitet såväl som en seriös precisionssport. Till skillnad från Boule behöver Bocciaklotet inte nödvändigtvis vara av stål. Det formella kravet för tävlingsklot, utomhus, är att det ska vara gjort av ett homogent material.

De färgglada plastklot för barn, som du kan köpa på bensinmackar, är alltså inte tillåtna eftersom de är fyllda med vatten. Under vintertid spelas Boccia inomhus med klot gjorda av läder. Under utomhussäsongen används vanligen klot av trä eller plast. En annan skillnad mellan Boccia och Boule är antalet klot som används. Inom Boulen används tre klot per lag medans man i Boccia har sex stycken.

Boccia är en stor parasport och Sverige har representerats i såväl Paralympics, EM, VM och Nordiska mästerskapet genom åren. 2018 gick Boccia-SM i Uppsala och varje år i februari anordnas den internationella para-turneringen Malmö Open.

Regler för Boccia spel

En utomhusplan är sex meter bred och femton meter lång (sex gånger tio meter för paralympics) med sex stycken kastområden placerade i ena kortändan. Man kan spela både singel och i lag, mixade lag är tillåtna i Boccia.

Spelreglerna är mycket enkla, man är tre stycken spelare i ett lag, där varje person har två klot vardera.
Varje deltagare ska kasta den så kallade målbollen, eller leccon som den heter officiellt, varsin gång per set. Sedan gäller det att hamna närmast målbollen med sitt eget klot.

Lagen turas om att kasta målbollen. Rött lag (hemmalaget vid tävlingsspel) börjar att kasta från startruta ett, varpå gult lag kastar från startruta två och så vidare tills samtliga spelare i båda lagen har kastat från varsin startruta. Precis som i Boulle är det tillåtet att knocka bort såväl motståndarens klot som målbollen.

Alla som kan räkna på sina två fingrar kan lära sig poängräkning i Bocciaspel. Poäng delas ut till de tre Bocciaklot som hamnat närmast målbollen. Tre poäng till ettan, två poäng till den näst närmaste och ett poäng till den tredje bollen.

Om två (poänggivande) bollar hamnar lika nära målbollen sker särspel mellan lagen för att avgöra vem som får poängen. Målbollen ligger kvar men alla andra klot tas undan från spelplanen, rött lag börjar alltid i särspelet.
Det lag som först når tjugo poäng vinner spelet. Skulle båda lagen nå tjugo poäng under samma omgång vinner det lag med högst poäng.

Köpa Boccia kulor

Var kan man då köpa kulor för Boccia eller Boule? Ska du spela hemma i trädgården finns utmärkta klot att köpa på exempelvis Biltema eller Jula. Just Jula har gratis frakt om du beställer på deras hemsida, oavsett om du bor i Malmö eller Gällivare.