Blackjack är ett av de casinospel som är mest populära bland spelarna. Här spelar en eller flera spelare mot en dealer. Det finns många olika teorier och strategier om hur man bör spela och det finns många spelare som verkar ha hittat sin strategi dock finns det ingen som garanterar dig en vinst. 

Det finns många varianter av spelet som alla har sina Blackjack regler men gemensamt för alla varianter är att du som spelare ska komma så nära summan 21 som möjligt. Dock får du inte få en högre summa.

Grunderna i din Blackjack strategi

När du är nybörjare inom Blackjack finns det några begrepp och strategier som kan vara bra att ta hänsyn till. 

Late surrender

I vissa varianter finns där något som heter late surrender och det är att du kan välja att ge upp när du sett dina första två kort. Väljer du att ge upp får du halva insatsen tillbaka och din hand avslutas direkt. 

Late surrender ska du använda när du får så pass dåliga kort att din chans är väldigt låg att vinna. Har du dåliga kort och dealerna har väldigt bra kort kan det löna sig att du väljer late surrender. 

Splitta

Borde du splitta? Om du får två kort som har samma värde kan du välja att splitta och det innebär att du delar korten till två händer istället för att spela med en. Hade du två åttor med summan 16 innan och du väljer att splitta har du då två händer där varje hand nu är värd åtta.När du väljer att splitta lägger du en insats på den delade handen med samma värde som din ursprungliga insats. 

Du ska inte väja att exempelvis splitta femmor eftersom två femmor bildar en hård tio och du kan få bättre odds att välja att ta ett kort på en tia än du har om du väljer två händer med en femma var. 

  • Ess och åttor ska du alltid splitta
  • Femmor och tior ska du inte splitta
  • När du har splittat ska du spela den splittade handen på samma sätt som du gjort på den vanliga handen. 

Dubbla

När du dubblar får du möjligheten att dubbla din ursprungliga insats under vissa omständigheter. När de två första korten är utdelade kan du lägga ytterligare en insats som är samma som den ursprungliga och på sätt få ett till kort för att kunna förbättra din hand. I vissa varianter av spelet är det även tillåtet att dubbla efter en split. 

  • Dubbla alltid 11
  • Har dealern 2 till 9 ska du alltid dubbla på 10

Stanna eller ta ett kort

En mjuk hand är en hand som innehåller ett ess medan en hård hand är en hand där inga ess finns. Det finns några generella regler när du bör stanna eller ta ett kort. 

Om dealerns öppna kort är två eller tre ska du välja att ta ett kort om du har en hård 12:a.

Har du en mjuk 10 ska du även här välja att ta ett kort om dealerns öppna kort är antingen nio, tio eller ess. 

Många spelare väljer att splittra sina hand med nior om dealerns kort är nio eller lägre. Däremot väljer man att stanna om dealern får en sjua. 

  • Har dealern 2 eller 3 medan du har 12 ska du välja att ta ett kort
  • Hård 17 (en hand där inga ess finns) och högre, välj att alltid stanna, oavsett vad dealern har