Sisådär fem år efter andra världskrigets slut sägs det att folk började spela vändåtta. Om denna information är hundraprocentig låter vi vara osagt men detta lätta kortspel tillhör samma familj som vändsjua, femhundra kortspel och vändtia. Men även om spelen påminner om varandra är skillnaden mellan vänd 8 och vänd 10 ganska stor. Till exempel är jokrarna i vändåtta logiskt nog siffran åtta, medan en åtta i vändtia inte är värd något speciellt.
I vändåtta är målet att bli av med sina kort på handen. Kortspelet är snarlikt många internationella kortspel som till exempel Switch, Crazy eights, Mau-Mau, Supervändåtta och Uno. Framförallt är Uno det spel som är mest likt vändåtta av ovan nämnda exempel.
Vändåtta Regler
Det är enkelt att dra paralleller mellan spelregler för vänd 8 och uno regler. Skillnaden är att Uno är kommersialiserat medan man för att spela vändåtta bara behöver en kortlek. Även om vändåtta kan vara ett kortspel för två spelare rekommenderas det att vara flera än så, och reglerna tillåter maximalt åtta spelare. Innan du drar igång spelet så behövs det en kortlek på 52 kort men är ni fler än fyra spelare är två kortlekar ett förslag.
Varje spelare får sju kort tilldelade och resten av korten läggs in en hög i mitten av bordet. Det översta kortet från högen läggs ut som startskottet på spelet och styr därmed valör och färg. Är detta kort en åtta eller ett ess hamnar kortet tillbaka i högen och ett nytt kort dras.
Därefter måste spelaren lägga ett kort med samma färg eller valör som det kort som redan ligger i högen. Har man flera kort från samma valör kan man lägga dessa samtidigt. Är det däremot så att spelaren inte kan lägga får denne ta upp kort tills dess att hen kan lägga, dock max tre stycken. Sen är det nästa persons tur att lägga.
Åttorna fungerar som jokrar och kan användas som vilket kort som helst. Den personen som har turen att få lägga en åtta på bordet är också den som avgör vilken färg eller valör som kortet ska företräda. Målet är att bli av med alla korten på handen och den som blir av med sina kort först vinner. Resterande spelare som har kort kvar på handen blir bestraffade med poäng där varje kort representerar ett visst antal vänd 8 poäng.
Det går inte att spela vändåtta online idag men det är nog bara en tidsfråga innan det är möjligt.
Poängsystem Vändåtta
Den som blir av med alla kort på handen vinner omgången och får således noll poäng. Det gäller att samla på sig så lite poäng som möjligt. Åttor är värda 25 poäng, Ess 15 poäng, Klädda kort 10 poäng, Tior 10 poäng och övriga kort är värda 5 poäng.
Spelaren som är på väg att gå ut, dvs bara har ett kort kvar på handen, måste säga “varning” eller “lappen” beroende på vart i Sverige man befinner sig. Genom åren har det kommit flera varianter på vändåtta och poängsystemet kan därför variera från hushåll till hushåll.