oktober 31, 2023
Om oss

Pokerhand rangordning

En vinnande pokerhand avgörs genom att kontrollera vem som har den bästa kortkombinationen. I Texas Holdem poker kan spelarna använda vilken kombination som helst av hålkort och gemensamma kort för att bilda en vinnande hand. I denna guide går vi igenom samtliga hands inom poker. Denna artikel är ett måste för varje nybörjare på Holdem.

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

En vinnande pokerhand avgörs genom att kontrollera vem som har den bästa kortkombinationen. I Texas Holdem poker kan spelarna använda vilken kombination som helst av hålkort och gemensamma kort för att bilda en vinnande hand. I denna guide går vi igenom samtliga hands inom poker. Denna artikel är ett måste för varje nybörjare på Holdem.

Pokerhand olika kombinationer

Kombinationerna räknas upp nedan från starkaste till svagaste hand. För varje kombination ges ett exempel där färgerna anges med bokstäverna C (klöver), D (ruter), H (hjärter) och S (spader).

Bildkorten

Bildkorten anges med bokstäverna J (knekt), Q (dam), K (kung) och A (ess). Esset kan ha värdet 1 eller 14. I exempelvis en stege kan esset av den här orsaken ingå i såväl handen A, 2, 3, 4, 5 som handen 10, J, Q, K, A.

Royal Flush

En färgstege från tio till ess (alla fem korten har samma färg) är bäst bland alla pokerhänder i Texas Holdem. Till exempel: 10d Jd Qd Kd Ad. Om du inte kan identifiera Royal Flush, är du en riktig nybörjare. Det är pinsamt som bara det att erkänna detta, även om du aldrig har spelat poker i ditt liv. Visst är det så att många av oss suger på pokerhänder och kombinationer. Vissa på kortspel.info redaktionen lider av en sjukdom som är lik dyslexi. I deras fall verkar det dock handla om kortkombon i poker och inte om bokstäver och siffror. Men oavsett hur dåliga de är på poängordning, kan de i alla fall Royal Flush kombinationen.

Straight Flush

En stege där alla fem korten har samma färg. Näst bäst bland pokerhänder du kan få. Till exempel: 5h, 6h, 7h, 8h, 9h

Fyrtal och Kåk

Fyra kort med samma värde kallas inom pokerhänder för fyrtal. Ett exempel på en sådan kombination är 7c, 7d, 7h, 7s. Kåk är ett steg lägre än fyrtal och inbegriper tre spelkort med samma värde och två andra kort med samma värde. Om flera Texas Holdem spelare har kåk som pokerhand, vinner den spelare vars triss i kåken har det högsta värdet. Till exempel: 4h, 4c, 4s, Jd, Js

Flush och Stege

Efter fyrtal och kåk följer en grupp av svagare pokerhänder i Texas Hold Em, nämligen Flush och Stege. Flush handlar om en kombination av fem spelkort med samma färg. Om flera spelare har flush, vinner den spelare vars färg innehåller det högsta kortet. Till exempel: 10h, 2h, Jh, 4h, Ah. Stege är fem kort med efterföljande siffervärde. Om flera spelare har stege, vinner den spelare vars stege innehåller det högsta kortet. Esset kan användas som både högt och lågt kort (men inte både och i samma hand). Ett exempel på en sådan pokerhand är 6, 7, 8, 9, 10 – färgen har ingen betydelse.

Triss och två par

Tre kort med samma värde kallas inom pokerkombinationer för triss. Till exempel: 7h, 7d, 7c. Två kort med samma värde och två andra kort med samma värde. Om flera spelare har två par, vinner den spelare som har det högsta paret. Om flera spelare har två par med samma värde, vinner den spelare som har det högsta kortet utöver paren. Till exempel: 9d, 9s, Qc och Qd är bättre än 10h, 10d, Jc ja Jd

Par

Två kort med samma värde. Om flera spelare har ett par, vinner det högsta paret. Om flera spelare har ett par med samma värde, vinner den spelare som har det högsta kortet utöver paren. Till exempel: 8c, 8d, As, 3c och 2h är bättre än 8h, 8s, Kd, Qh och Jc, eftersom esset är det högsta kortet.

Det högsta kortet

Om ingen av spelarna har någon av de kombinationer som nämns ovan, vinner den spelare som har det högsta kortet. Om två eller flera spelare har samma högsta kort, bestämmer de andra kortens värde vem som vinner. Till exempel: Ad, Qc, 5h, 4c och 3s är bättre än Ac, Jd, 10c, 9s och 7h. Att titta ner på ett par i ess på given är en mycket angenäm upplevelse. Det är den bästa handen man kan få innan övriga kort har lagts på bordet. Men vilken hand är näst bäst? Och bäst efter det? Nedan hittar du en lista som rankar 71 starthänder, från ”bäst” till ”sämst”. Kom ihåg – du kan förlora trots att du spelar den ”bästa” handen!

Starthand Texas Holdem

Grupp 1

Par i Ess, Par i Kungar, Par i Damer, Par i Knektar, Ess-Kung i samma färg.

Grupp 2

Par i Tior, Ess-Dam i samma färg, Ess-Knekt i samma färg, Kung-Dam i samma färg, Ess-Kung.

Grupp 3

Par i Nior, Knekt-Tio i samma färg, Dam-Knekt i samma färg, Kung-Knekt i samma färg, Ess-Tio i samma färg, Ess-Dam.

Grupp 4

Tio-Nio i samma färg, Kung-Dam, Par i åttor, Dam-Tio i samma färg, Nio-åtta i samma färg, Knekt-Nio i samma färg, Ess-Knekt, Kung-Tio i samma färg.

Grupp 5

Par i Sjuor, Åtta-Sju i samma färg, Dam-Nio i samma färg, Tio-Åtta i samma färg, Kung-Knekt, Dam-Knekt, Knekt-Tio, Sju-Sex i samma färg, Nio-Sju i samma färg, Ess-X* i samma färg, Sex-Fem i samma färg.

Grupp 6

Par i Sexor, Ess-Tio, Par i Femmor, Åtta-Sex i samma färg, Kung-Tio, Dam-Tio, Fem-Fyra i samma färg, Kung-Nio i samma färg, Knekt-Åtta i samma färg, Sju-Fem i samma färg.

Grupp 7

Par i Fyror, Knekt-Nio, Sex-Fyra i samma färg, Tio-Nio, Fem-Tre i samma färg, Par i Treor, Åtta-Nio, Fyra-Tre i samma färg, Par i Tvåor, Kung-X* i samma färg, Tio-Sju i samma färg, Dam-Åtta i samma färg.

Grupp 8

Åtta-Sju, Ess-Nio, Dam-Nio, Sju-Sex, Fyra-Två i samma färg, Tre-Två i samma färg, Nio-Sex i samma färg, Åtta-Fem i samma färg, Knekt-Åtta, Knekt-Sju i samma färg, Sex-Fem, Fem-Fyra, Sju-fyra, Kung-Nio, Tio-Åtta.

Värde poker hands

Här presenterar vi den internationella standarden för rangordning av poker hands. Nedan ser du vad din hand är värd, från högsta tänkbara till lägsta. OBS! Tänk på att i spelet Americana är en färg värd mer än en kåk.

  • HÖG FÄRGSTEGE: Stege i färg med ess i topp. Färgerna är likvärdiga, ingen färg är mer värd än någon annan. I Texas Hold’em kan flera spelare ha samma höga färgstege. Då delas potten.
  • FÄRGSTEGE: Stege i färg. I Texas Hold’em kan flera spelare ha samma färgstege. Då delas potten.
  • FYRTAL: Fyra kort av samma valör. I Texas Hold’em kan flera spelare ha samma fyrtal. Då avgör högsta sidokort.
  • KÅK: Tre kort av samma valör samt ett par i annan valör. Har flera spelare kåk avgör högsta trissen vem som vinner, därefter högsta par.
  • FÄRG: När man har fem kort i samma färg. Har flera spelare färg avgör den med högsta kortet i färgen.
  • STEGE: När man har fem kort i en följd. Har flera spelare stege vinner den med högst stege, har man lika hög stege delas potten. Ess räknas som antingen 1 eller 14.
  • TRISS: När man har tre kort av samma valör. Har flera spelare triss vinner den med högst triss, har man samma triss avgör högsta sidokortet.
  • TVÅ PAR: Två uppsättningar par. Har flera spelare två par vinner den med högsta paret, har man samma höga par avgör det andra paret. Har flera spelare samma två par avgör sidokortet.
  • ETT PAR: Två kort av samma valör. Har flera spelare ett par avgör det högsta paret, har två spelare samma högsta par så avgör det högsta sidokortet.
  • HÖGT KORT: Har ingen spelare någon av ovanstående kombinationer vinner den med högsta kortet på handen.