Från att ha varit ett spel som bara några kunde reglerna i, har poker blivit ett spel som de flesta känner till och har erfarenhet av. Konkurrensen för att nå toppen och bli en professionell pokerspelare har blivit tuffare och det är en mycket längre och svårare väg som nybörjare har framför sig för att nå toppen.
Har den här utvecklingen inneburit att det har blivit svårare för amatörer att konkurrera med mästarna? Vi tar en titt på pokerns utveckling sedan femton år tillbaka och vad framtiden har att vänta för nya pokerspelare.
Poker från 2000 och framåt
Pokerns framfart och utveckling är svår att jämföra med något annat. Det är möjligtvis utvecklingen av e-sportindustrin, som på bara några år har vuxit från några få spel och spelare till en miljardindustri som lockar miljoner spelare och tittare. Pokerspelens popularitet har gått upp och ned genom åren, varav den stora vågen innan nätspelens tid kom när man började att sända världsmästerskapen i poker på 70-talet och prispengarna ökade. Men detta går ändå inte att jämföra med den uppsving som spelet fick när de första online-versionerna kom. Och när Chris Moneymaker 2003 gick från att ha vunnit en pokerturnering på nätet med en insats på 40 dollar, till att vinna hela världsmästerskapet i Las Vegas och en prispott på 2,3 miljoner dollar, fick ännu fler upp ögonen för poker.
Sedan 2003 och fram till i dag har tekniken fört sig en helt ny marknad för poker och andra casinospel. Det finns otaligt många spelvarianter på nätet och insatserna varierar från högt till lågt. Det innebär att man inte behöver vara en highroller för att kunna spela, utan man kan hitta turneringar som både passar ens kunskapsnivå och insatsnivå.
Pokerspelens ständiga förändring
Pokerspelandet har förändrats. Men det är svårt att sätta fingret på vad det är som har förändrats. I Texas Hold’em, som är en av de mest spelade versioner följt av Omaha Hold’em och Seven Stud, har man känt av denna förändring, som till stor del grundar sig i att pokerstrategierna ändras. I takt med att proffsen utvecklar nya strategier, lär sig motståndarna dessa och hittar i sin tur nya strategier för att ta sig förbi de gamla. Den är cirkeln fortsätter sedan och skapar helt nya situationer i poker. Det innebär att ett pokerproffs från början av 2000-talet (och som inte har hållit upp sitt spelande) inte skulle ha en chans mot dagens proffs, trots att reglerna i poker fortfarande är det samma. Samtidigt innebär det att duktiga amatörspelare idag kan ge pokerproffsen från 2016 en hård match.
Det går också trend i spelstrategierna, vilket innebär att de som spelar poker oftare har lättare att läsa hur amatörmotståndarna tänker och kan ligga steget före.
Detta har lett till att det kan verka svårare för nya spelare att ta sig upp på proffs-nivå. Men det är samtidigt inte svårare än i någon annan sport. Högstanivån har bara blivit högre än tidigare och det krävs mer av varje spelare för att nå den nivån.
Alla började någonstans
Det finns inget exempel på en pokerspelare som har haft en enkel väg till toppen. Alla har börjat någonstans och fått lära sig spelets grunder och pokerhändernas värden och varianter, precis som alla andra. De har spenderat år på att studera strategier och de har prioriterat spelet framför annat.
Den kanadensiska spelaren Daniel Negreanu är för närvarande den pokerspelaren som har vunnit mest prispengar och hans vinster uppgår till över 36 miljoner dollar. Hans väg mot att bli pokerproffs började tidigt i hemstaden Toronto och han ägnade all sin tid åt sin dröm. När han var 22 år gammal flyttade han till Las Vegas för att komma närmare turneringarna och 1998 ställde han upp i världsmästerskapen för första gången. Han blev då den yngste spelaren att vinna 2000 Pot Limit Hold’em. Sammanlagt har han sex VM-titlar och han är känd i spelvärlden som en av de mest ödmjuka och vänligaste spelarna att sitta med vid pokerbordet. Han har gått och blivit en stor inspiration för andra pokerspelare och han har sedan sina tidiga framgångar främjat ett sunt spel och en hälsosam livsstil – något som kan vara viktigt för nya och erfarna pokerspelare att tänka på.
Ett annat exempel på en pokerspelare som har gått den långa vägen för att nå sin dröm är amerikanen Phil Ivey. För honom fanns poker i familjen och hans farfar lärde honom hur spelet gick till och introducerade honom för de olika varianterna. Även Ivey räknas som en av de mest ödmjuka spelarna och han är förmodligen den mest respekterade spelaren av sin generation. Vid 38-årsålder blev han den yngste spelaren någonsin att ha vunnit världsmästerskapet tio gånger och hans vinster överstiger 23 miljoner dollar. Däremot har hans karriär inte enbart bestått av vinster. I början tog han flera dåliga beslut och led av en hel del otur. Men han gav aldrig upp utan fortsatte att kämpa.
Andra pokerspelare som har tagit sig till toppen genom hårt arbete och rent spel, och som i dag är med och formar pokern och hjälper de yngre generationerna är Doyle Brunson (även kallad Texas Hold’ems farfar), Erik Seidel, Antonio Esfaniari och Steve O’Dwyer.
Vägen för nybörjare
Med alla dessa förändringar ställer sig många frågan om pokern kommer fortsätta att fostra nya stjärnor eller om det kommer att bli en allt mer sluten klubb. Men är det egentligen en så sluten klubb? Det kanske verka som det om man tittar på de high-rollers som har råd att lägga 25 000 dollar och uppåt i buyins. Men det finns en stor massa med spelare som väljer turneringar med lägre insatser. Och det är här som man hittar de nya och kommande spelarna.
Däremot är det en annorlunda väg som de nya spelarna måste ta jämfört med spelare för 15 år sedan, och det är både en nackdel och en fördel. Fördelarna är att det finns mycket mer information om poker och fler spel tillgängliga. Det finns helt enkelt mer poker. Det finns böcker, podcasts, kurser och videoklipp som man kan studera för att lära sig spelet. Det finns djupgående förklaringar om hur pokerspelare blev proffs och vad deras hemligheter bakom framgångarna vid pokerbordet är. Möjligheterna att lära sig genom att studera andra är fler. Utöver poker på nätet finns det också spelapplikationer där man spelar mot en dator – utan insatser – för att lära sig spelet.
Men all den här informationen har ett bakslag. Det är nämligen inte bara några spelare som har tillgång till den – den är tillgänglig för alla. Antalet pokerspelare är många fler än i början på 2000-talet och medelnivån har höjts. Skillnaden mellan proffsen och amatörerna handlar om tiden som läggs för att bli bäst. Det ligger år av slit bakom vinsterna och titlarna, och det är något som alla inte är beredda att ge.
Den allra högsta pokerscenen är inte en sluten klubb. Den kommer troligtvis heller aldrig att bli det. Men den kommer att bli svårare att ta sig in i. Det krävs mycket av spelarna för att nå toppen. Och när man väl är där är det inte en plats som man kommer att ha för alltid, utan en plats som man måste arbeta för att hålla sig kvar på.