oktober 31, 2023
Om oss

Olika pokerspel

Utöver kända pokerspel som Texas Holdem och Omaha så finns det ett antal andra mindre populära kortspel inom samma kategori. I denna artikel går vi igenom alla olika pokerspel som brukar vara med i utbudet hos spelbolag på nätet och sedan fokuserar på spelet Razz som vi anser vara det bästa pokerspelet. Det finns fem

Bonuskampanjer för kortspel

Kolla in välkomsterbjudandet hos nya Casino Pop nu!
HÄMTA BONUS!
Bonus upp till 9000 kr extra + 110 FreeSpins!
HÄMTA BONUS!
200% Bonus upp till €2,000 till alla nya pokerspelare!
HÄMTA BONUS!
Dubblerad insättning upp till 1000 kr + 10 free spins
HÄMTA BONUS!

Utöver kända pokerspel som Texas Holdem och Omaha så finns det ett antal andra mindre populära kortspel inom samma kategori. I denna artikel går vi igenom alla olika pokerspel som brukar vara med i utbudet hos spelbolag på nätet och sedan fokuserar på spelet Razz som vi anser vara det bästa pokerspelet.

Det finns fem huvudtyper av olika pokerspel. Vi har redan skrivit detaljerade guider om två av dem. Du hittar länkar till dessa pokerguider nedan. Resten behandlar vi i detta avsnitt:

Innan vi sätter igång med 7 Card Stud, börjar vi med Sökö. Här gäller det att få fem bästa kort eller genom att få alla andra att folda. Pokerhanden bildas av fem personliga spelkort (hålkort) som ges pokerspelaren. Det finns även andra populära typer av poker som är värda att omnämnas.

Pokerspel

7 Card Stud

I kortspelet 7 Card Stud kan högst 8 spelare delta (samt en virtuell dealer). Den viktigaste skillnaden jämfört med andra pokerspel är att det inte finns några gemensamma kort i 7 Card Stud. Varje spelare har sina egna kort och i spel med fast gräns (fixed limit) finns det två insatsgränser.

Spelets mål är att i spelets showdown-skede bilda bästa möjliga hand med fem av de sju kort som givits åt spelaren.

Obs! Spelaren kan vinna den pågående 7 Card Stud handen också före spelets sista skede under vilket som helst av spelets tidigare skeden utan att visa sina egna kort, t.ex. genom att satsa så att de övriga spelarna som deltar i handen lägger sig.

Razz

I Razz är målet att bilda den lägsta möjliga handen med fem av de sju kort som ges till spelaren. Razz påminner om Seven Card Stud-spel, men en klar skillnad är att man i Razz vinner genom att få den lägsta möjliga handen.

I alla kontantpokerspel av samma typ som Razz kan 2-8 spelare delta (samt en virtuell dealer), och vid varje bord spelar man med en kortlek på 52 kort. I Razz-pokerspel av turneringstyp är det minsta antalet spelare två, men det maximala antalet kan vara till och med flera tusen.

Alla spelare satsar en nominell inledande insats när Razz-spelet börjar.

Varje spelare får två kort med den klädda sidan nedåt och ett kort med den klädda sidan uppåt. Den spelare som har det högsta kortet med den klädda sidan uppåt måste satsa en obligatorisk inledande insats eller hela lägsta insatsen. Om två spelare har kort med samma värde bestäms kortens rangordning enligt färgen. Spader är högst, hjärter är näst högt, ruter är näst lägst och klöver är lägst. Den spelare vars kort har högst färg, satsar den obligatoriska inledande insatsen. Spelet fortsätter medsols runt bordet tills insatserna avslutats.

Varje spelare får ett kort med den klädda sidan uppåt. Kortet kallas 4. Street (Fourth Street). Den spelare som har den starkaste (eller lägsta) synliga handen agerar först. Spelaren kan antingen passa eller satsa.

Varje spelare får ett till kort med den klädda sidan uppåt. Kortet kallas 5. Street (Fifth Street). Först i tur står återigen den spelare som har den lägsta handen av de kort som ligger med den klädda sidan uppåt. Vid Fifth Street och de skeden som återstår under handen är alla insatser höga insatser.

Varje spelare får ett kort med den klädda sidan uppåt. Kortet kallas 6. Street (Sixth Street). Först i tur står återigen den spelare som har den lägsta handen av de kort som ligger med den klädda sidan uppåt.

Varje spelare får det sjunde och sista kortet (7. Street), som ges med den klädda sidan nedåt. På samma sätt som under de tidigare spelfaserna står den spelare i tur som har den lägsta handen av de kort som ligger med den klädda sidan uppåt.

Om det i ett Razz-spel återstår åtminstone två spelare efter den sista insatsrundan, visar de kvarvarande satsande eller höjande spelarna sina kort. Om inga insatser gjordes under den sista rundan, visas korten i platsordning (med början från plats 1).

Kort Knekt Ess

Pokerhänder i Razz poker

Den vinnande handen avgörs genom att kontrollera vem som har den bästa kortkombinationen med fem kort. För att bilda den vinnande handen ska spelaren använda fem av de sju kort som givits till spelaren. I Razz-pokerspel påverkar inte steg- och färgkombinationer handens värde och esset har alltid värdet 1. Målet med Razz är att få den lägsta möjliga handen, vilket innebär att den bästa möjliga Razz-handen är:
1 (ess), 2, 3, 4, 5

Om två spelare har händer med samma värde, delar de på potten.

När spelarnas händer jämförs beaktas ovan nämnda villkor. Några exempel på jämförelser:

Exempel 1

Spelare A vs. Spelare B

Spelare A:s kort: 9, 9, 4, 3, 2
Spelare B:s kort: 2, 2, 7, 6, 4

Spelare B har den bättre handen trots att korten utöver paret är sämre. Först jämförs alltså par/triss sinsemellan och först därefter enskilda kort (par i tvåor är sämre än par i nior).

Exempel 2

Spelare A vs Spelare B

Spelare A:s kort: 9, 8, 7, 6, 4
Spelare B:s kort: 9, 8, 7, 6, 3

Spelare B har den bättre handen. Om övriga kort som är högre är likadana, jämförs de återstående korten sinsemellan.

Kolla hur stark din hand är

Spelaren kan lätt med hjälp av följande anvisningar kontrollera hur stark den egna handen är i jämförelse med de andra (med den sämsta möjliga situationen som utgångspunkt):

  1. Om triss ingår i den bästa möjliga handen med fem kort (av sju), t.ex. K-K-K-8-8, jämför spelaren sin triss med en annan spelares hand. Triss i K (kungar) är sämre än triss i Q (damer), triss är sämre än par och så vidare.
  2. Om ett par ingår i den bästa möjliga handen med fem kort (av sju).
    Om handen t.ex. är K-K-7-9-3, jämför spelaren sitt par med en annan spelares hand. Par i K (kungar) är sämre än par i Q (damer). Vilket par som helst är alltså sämre än en hand där det inte finns några par, och så vidare. Om båda spelarna har samma par i handen, jämförs följande kort eller par, i det här exemplet sjuan. Om sjuan är lägre än kortet i jämförelsehanden, vinner exempelhanden.
  3. Om ett högt kort ingår i den bästa möjliga handen med fem kort (av sju).

Om handen t.ex. är K-J-T-9-2, jämför spelaren sitt höga kort med en annan spelares hand. K (kung) är sämre än Q (dam). Om det sämsta kortet i båda av de händer som jämförs är ett enskilt högt kort, jämförs dessa först.

Om båda spelarna har samma högsta kort, jämförs dessa sinsemellan och därefter alltid följande kort i storleksordning tills den ena handen har ett lägre kort eller tills spelet slutar oavgjort (alla kort har exakt samma värden).