Få spel är så mytomspunna som kortspel. Skrock och till synes helt obegripliga ritualer omger ett spel som människan ägnat sig åt nästan så länge vi kan minnas. Fenomen som aldrig slutar att fascinera eller upphöra, trots att de uppstod för hundratals- eller till och med tusentals år sedan.
Kortleken är mer än ett spel
Eller ett spel… Kortleken innehåller en nästan oändlig flora av olika typer av spel, alltifrån att hålla varandra sällskap på en resa till att sitta på en prestigefylld pokerturnering där det handlar om stora summor och än större ära.
Kortleken i den nya digitaliserade världen
Spelkorten är ju grunden till att det finns en spelindustri överhuvudtaget. Även om nätcasino idag är det mest populära så kretsar de flesta spelen där fortfarande kring denna märkliga kortlek med sina 52 olika valörer plus dessa jokrar. Idag spelar vi kanske inte lika mycket med den gamla kortleken i handen, utan på olika sajter på nätet. Den etablerade spelsajten https://www.bettingfamily.com är ett bra exempel på hur ledande varumärken i digitaliseringens framkant måste möta upp konsumenterna med nya tekniska lösningar i en konkurrensutsatt miljö. Här möts alla typer av kortspel i ett lättillgängligt och användarvänligt format. Korten är desamma och spelen är som förr, fast bara med enklare sätt att registrera sig samt med mer avancerade gränssnitt och häftiga effekter.
På liv och död samt högre makter
Ofta har kortspel handlat om insatser på liv och död, åtminstone ekonomiskt liv och död, vilket i sig har spätt på myterna. Skrock och ritualer som på något sätt ska öka chansen att vinna, men där det sällan – eller aldrig – finns någon form av belägg för att det skulle funka, är ändå vitt spridda mest på grund av det faktum att även om man vet att det kanske inte har någon effekt rent sannolikhetsmässigt, så är det ju alltid den där tron på makter utöver vad vi kan förstå. Vågar man verkligen strunta i det? Eller är det säkrast att som när en svart katt passerar framför dig spotta fem gånger över ryggen? Handen på hjärtat, hur många av oss har inte gjort det…
Här följer några exempel på myter och skrock inom kortspelsvärlden.
Lyckonumret 52
Alla som spelar kort bör hela tiden sträva efter att när något summeras nå siffran 52. Det bygger på asiatisk folktro som handlar om att året har 52 veckor och om man använder det numret så blir man välsignad av gudarna.
Vänsterhandens förbannelse
Enligt kinesisk vidskepelse ska du aldrig någonsin använda vänsterhanden, eftersom det anses som oförskämt och du kommer att som spelare straffas av gudarna. Detta gäller givetvis även vänsterhänta. Detta gäller – som de övriga reglerna – givetvis alltifrån en enkel omgång av Plump till att du sitter på en prestigefylld pokerturnering.
Sjunga, vissla eller tappa kort
En annan vidskepelse med kinesiska rötter, men också sedan länge väl spridd i västerländsk tradition, handlar om att man aldrig får sjunga, vissla eller tappa kort när du sitter vid spelbordet och ses som en förolämpning mot gudarna, vilket givetvis leder till straff i form av utebliven framgång i kortspelet. Vidskepelsen lever i allra högsta grad kvar än idag, men mer då som ett allmänt tecken på oförskämdhet, vilket kommer leda dig in i otur.
Aldrig med korsade ben
En vidskeplighet som är svårare att spåra när det gäller dess rötter, men som fortfarande håller spelvärlden i ett fast grepp, är att du aldrig får korsa benen när du spelar kort. Det anses dessutom som ett tecken på att du är alltför avslappnad och därmed tappar fokus vilket leder till förluster.
Spå aldrig i en ny kortlek
Här finns det flera olika varianter och grader i helvetet, om man säger så, men en grundläggande regel är att aldrig spå framtiden i en ny kortlek som sedan kommer användas för att spela poker eller något annat kortspel. Det leder raka vägen till fördömd otur.