Det gäller inte minst Sverige där det finns ca femtio klubbar i alla landets hörn. Bridgespelarna benämns ofta efter de fyra väderstrecken och bildar par med motsatt väderstreck så Norr och Söder är det ena paret, medan Öst och Väst är det andra.
Spela bridge en nybörjarguide
Denna korta guide över kortspelet räcker till för dig som är nybörjare på bridge. Du märker dock snabbt att det finns mycket mer att lära dig. Tyvärr räcker det inte med bara en liten artikel för att bli bra på bridge. Satsa i stället på att få kunskaper och information om diverse strategier från dina medspelare och/eller bridgeklubbar.
Varje spelare får först 13 kort tilldelade sin hand, vilket innebär att alla lekens kort är i spel varje omgång. Därefter spelas omgången i två skeden. Först budar paren dels om vilken valör som ska bli trumf samt om hur många stick de tror sig kunna ta. Om man vill att spelet ska ske utan trumf då man istället budar sang.
Budgivningen i Bridge är, jämfört med liknande kortspel såsom Whist, rätt komplex: en spelare kan stå över budningen, föreslå ett bud som medspelaren accepterar och spelar. Detta nya bud måste vara högre än det nuvarande budet. Alternativt går det att dubblera det stående budet. Om spelaren väljer att dubblera budet så ökar de potentiella vinsterna för ledar-paret samt de potentiella förlusterna för det följande paret.
Då budgivningen är över spelas sticken. Det par som vann budgivningen har som mål att vinna minst så många stick som de budade till sig och det andra paret försöker hindra detta ändamål: det finns alltså ett offensivt och ett defensivt lag varje omgång.
Sticken spelas medurs och går ut på att den ledande spelaren först lägger ett kort och därigenom bestämmer valör. Därefter lägger de övriga spelarna ett kort åt gången, medurs på planen. Om de andra spelarna på handen har kort i samma färg som vad den ledande spelaren lade på bordet måste de spela något av dessa kort.
Du vinner ett stick genom att:
- Spela det högsta kortet med samma färg som den ledande spelaren, eller om trumf-färg har bestämts för omgången,
- Spela den högsta trumfen.
Bridge i Sverige
Föreningen Svenska Bridgeförbundet arrangerar många olika tävlingar varje år och har ett ganska välbesökt forum där man kan diskutera bridge och arrangera träffar och tävlingar. Deras hemsida finns på svenskbridge.se och har förutom forumet olika tävlingskalendrar och en nyhetsportal.
Bridgeklubbar
Svenska bridgeförbundet är indelat i 21 distrikt och dessa består i sin tur av mindre klubbar. Exempelvis har distriktet Stockholm 30 olika medlemsklubbar av varierande storlek. Om man vill hitta en klubb där man bor så är det enklaste sättet att kolla in svenskbridge.se och därefter söka sig till det närmsta distriktet där de individuella klubbarna står listade.
Bridge på nätet
Flertalet sidor på nätet erbjuder möjligheten att spela Bridge. Man kan spela både för nöjes skull eller för pengar. Om man aldrig förr spelat Bridge kan detta vara en bra första inblick i spelet, då reglerna på dessa sidor ofta är bra förklarade och spelen är utformade på ett sådant sätt att det är omöjligt att spela mot reglerna.