Hjärter

6Dec - av Judd Crawford - 0 - i

Stickspelet Hjärter är ett roligt och enkelt spel för fyra deltagare där målet är att ta så få poäng som möjligt.

Hjärter spel

Reglerna för Hjärter

Tretton kort delas ut till varje spelare i given. Spelarna väljer därefter ut tre av sina kort som de sedan lämnar över till spelaren på deras vänstra sida. Denna överlämning sker samtidigt: ingen spelare får ha vetskap om vilka kort denne får från spelaren till höger innan valet kring vad spelaren skall lämna för kort till spelaren som sitter till vänster.

Det första sticket spelas av den spelare som har klöver två på handen, som denne då måste spela. Följande stick påbörjas av den spelare som vann det senaste sticket. Stickspelet fortgår på vanligt vis genom att spelarna måste lägga kort i samma färg om de kan, annars får de saka.

Vanligtvis får hjärter inte spelas innan en annan spelare sakat ett hjärter-kort förutom i specialfallet där detta inte kan undvikas på grund av att en spelare sitter med alla hjärter på hand.

När en spelare vinner ett stick så läggs korten i sticket vid spelarens plats. När alla stick sedan spelats så påbörjar handens poängräkning. De 13 hjärter-korten är värda ett poäng var, och spader dam är värd 13 poäng. Övriga kort har inget poängvärde, och spelar därför ingen roll vid poängräkning efter en hand. Varje spelares tagna poäng under handen adderas sedan till deras individuella total-poäng för spel-omgången.

Ett specialfall under poängräkningen är om en spelare lyckas ta alla poängkorten, det vill säga alla hjärter och spader dam. Inträffar detta så får den spelaren noll poäng för handen medan alla övriga spelare får tilldelade 26 poäng. Därför kan det vara taktiskt att spela om detta ifall man börjar med spader dam och väldigt många höga hjärter på handen.

Spelet fortgår tills någon av spelarna når 100 poäng och då vinner den spelare som har minst antal poäng.

I vissa variationer av hjärter så ska man passa kort i början enligt andra mönster, som varierar från hand till hand: först passar man till vänster, sedan till personen mittemot, sedan till höger och vid fjärde handen passar man inga kort alls.

Spela Hjärter på nätet

Hjärter finns att spela på internet där man kan hitta spel mot både en dator-motståndare men även mot riktiga människor.