Välja kortspel

6Dec - av Judd Crawford - 0 - i

Kortspel baserat på antal deltagare

Det är svårt att välja ett kortspel, om man inte riktigt vet vad man ska spela. Oavsett vad man för stunden är sugen på att spela så är vissa kortspel begränsade till specifika antal spelare, vilket ibland gör valet av kortspel till ett helvete. Den här guiden baseras därför på det antal spelare som krävs för de olika spelen så att just ert sällskap kan hitta rätt spel för stunden.

Ensam-spel

Ensam-spel

Även om man inte har någon att spela med, eller helt enkelt föredrar att spela ensam, finns det många olika kortspel att välja mellan. Solitaire, ett ord som kommer från franskan och betyder ensam eller solitär, brukar på svenska översättas till Patiens om man talar om kortspelen. Det är just olika patienser som dominerar singelkortspelen och några kända varianter är Harpan, Kungen, Idioten, Spindelharpan och Golf.

Har man ingen kortlek nära till hands så finns det mängder av patienter att antingen ladda ner eller spela direkt i webbläsaren.

Spel för två deltagare

Spel för två deltagare

Om man är ute efter ett tempofyllt kortspel så finns Stress, vilket är ett fartfyllt kortspel för två spelare där man måste vara både hastig och uppmärksam då det inte är turordnings-baserat som de flesta andra kortspel.

Det kan rekommenderas att välja Chicago som är ett stickspel som fungerar bra med endast två spelare. Också stickspelet 500 går på samma sätt att spela med två personer. För att kunna spela 500 måste man dock se till att ha en lek som innehåller Jokrar.

Spel för tre deltagare

Spel för tre deltagare

Ett spel som sägs vara bäst med tre spelare är Skitgubbe, ett stickspel i två faser där man först genom spel sköter utdelningen av leken mellan spelarna, och sedan försöker spela bort den genom att bli den första spelaren som blir av med alla sina kort.

Det är också vid tre eller fler spelare som poker börjar bli riktigt intressant som alternativ. Många poker-former går att välja spela med endast två spelare, men blir då oftast inte lika spännande.

Spel för fyra deltagare

Spel för fyra deltagare

Ett av de mest ikoniska kortspelen för turnerings-form är Bridge. Det hålls mästerskap i Bridge världen över, och många länder har landslag som väljs ut av det nationella bridgeförbundet.

I Bridge spelar fyra personer parvis om att först buda inför sticken, där den spelare som vinner budet har som mål att, med hjälp av sin medspelare, ta hem minst det antal stick som denne budat.

En fördel med Bridge är dess strikta form: bridge-turneringar brukar ofta spelas med förbestämda händer gemensamma för alla borden så att resultaten för ett lag i en viss hand kan jämföras med resultaten för motsvarande lag vid andra bord. På så sätt kan man hålla rättvisa poäng-baserade turneringar där skicklighet spelar stor roll för placeringen.

Ett annat roligt stickspel för fyra personer är Hjärter. I detta spel är målet att för varje hand ta antingen så få poäng-kort som möjligt, eller alla poängkorten i en hand. Poäng-korten är dels hjärter-korten (värda ett poäng per styck) eller spader dam (värd 13 poäng). Tar en spelare alla poäng-korten under sticket så får istället alla tre motspelare 26 poäng vardera. Ett spel som innebär mycket strategi.

Spel för sex deltagare

Spel för sex deltagare

Poker blir nog bara roligare ju fler som deltar i spelet, upp till en gräns kring sju-åtta spelare per bord beroende på vilken variant av Poker man väljer att spela. Texas Hold’em, mörk-poker och femkorts stöt-poker är alla exempel på bra pokerspel.

Om man föredrar stickspel så går Plump bra att spela på sex personer. Dam är ett annat stickspel som man kan välja att spela om man är sex stycken i sällskapet. Värt att tänka på är att Dam fortgår tills alla spelare spelat färdigt och en förlorare utsetts, så vill man inte behöva invänta detta kan Plump vara att föredra.

Sjuan, ett taktik-spel som går ut på att bilda färgstegar och på så sätt bli av med alla korten i sin hand, går också det att spela på sex personer.