Poker

6Dec - av Judd Crawford - 0 - i

Poker är en grupp mycket kända betting-baserade kortspel där styrkan i varje spelares hand bestämmer vem som vinner den aktuella omgången, eller handen, i spelet. Spelarna bettar värde i form av marker, ofta vid flera tillfällen varje omgång, baserat på om de tror sig kunna vinna handen. De satsade markerna samlas i en pott som vid handens slut delas ut till en ensam vinnare, eller splittas vid likaspel. Ibland kan sidopottar uppstå i de fall där en spelare inte har nog med marker för att matcha en annan spelares bet; den spelaren kan i sådana fall inte vinna mer än denna begränsade pott vid handens slut.

Förutom sannolikhetsberäkningar för Poker-händernas styrka relativt varandra finns också ett starkt bluff-moment inbyggt i spelet. Spelarna försöker ofta lura varandra att antingen ge upp handen eller lägga fler marker i potten. Man kan bluffa väldigt effektivt genom att anpassa sin betting-stil: ett väldigt lågt bet borde till exempel innebära att spelaren har en svag hand (dålig kombination) och detta kan användas för att lura andra spelare att gå in med kraftiga bet, som den bluffande spelaren sedan själv följer. Kort sagt är objektivet för de spelare som tror sig kunna vinna handen att göra den totala potten så stor som möjlig, och då vill man inte skrämma bort andra spelare från att betta.

För att hålla spelet igång används ofta blinds (även kallade mörkar) vilket är ett mått på det minsta bet en spelare måste lägga för att få delta i spelet. Den person som ”är blinden” vid den aktuella handen måste, oavsett styrkan i spelarens delade kort, som minst delta med detta belopp marker. Vem eller vilka som ska lägga blinden byts efter varje spelad hand och rollen roterar runt bordet.

Vid vissa varianter av Poker kan man delta vid, eller lämna, Poker-borden när man känner för det. I andra fall går spelet tills endast en person finns kvar: detta är vanligt vid turnerings-spel.

Poker spel

Spela poker på nätet

Nätpoker för riktiga pengar introducerades ett par år innan millennieskiftet och växte snabbt i popularitet. Utbudet sidor som erbjuder nätpoker är väldigt stort, liksom variationen av de olika pokerspel som där finns att tillgå. Oavsett hur mycket man vill betta och enligt vilka regler man vill spela finns alltid många bra alternativ.

Poker Freerolls

Freerolls är gratis-turneringar i nätpoker, ofta arrangerade av de större poker-sidorna. Här kan man helt gratis, utan insats, ofta vinna både pengar och biljetter till framtida turneringar. Det är därför väl värt att hålla utkik efter dessa.

Bli bra på poker

Poker må av visa ses som ett tur-spel men sanningen är att skicklighet spelar en stor roll. Om man vill bli riktigt vass på Poker så gör man bäst i att lära sig om de olika poker-händerna som, i stigande värde, går från ett enkelt par upp till royal straight flush. Med lite enkel matte gör man det enklare för sig att uppskatta sina egna och motspelarnas chanser till vinst. Vill man spela i verkliga livet gör man också bäst i att läsa lite om mänskligt beteende och ofrivilliga reaktioner, kallade ”tells” inom Poker.

Poker i Sverige

Poker är I Sverige begränsat enligt lag och spelas bäst på Casino Cosmopol för den fulla upplevelsen. Vissa krogar erbjuder dock krogspel och poker på krogen vinner i popularitet, här är dock insatserna kraftigt begränsade. Det enklaste brukar vara att söka sig till nätet för att spela Poker.

Regler vid pokerspel om riktiga pengar

När du spelar poker på spelsidor på nätet finns det vissa saker du som spelare bör känna till. För att kunna delta i pokerturneringar och -spel för riktiga pengar, krävs det att du är 18 år. För poker hos Svenska Spel är det dessutom ett måste att du har ett Spelkort, en personlig kod och är mantalsskriven i Sverige.

Utländska spelsidor med pokerbord är för det mesta tillgängliga dygnet runt. Svenska Spels pokerrum är öppet dygnet runt med undantag för onsdagar klockan 03.00-06.00 på grund av tekniskt underhåll. Endast svenska språket är tillåtet i chatt och forum hos SS. Spelbolag med Maltalicens tillåter alla möjliga språk i pokerchatten.

Viktigt att veta innan du börjar spela poker

Det blir allt viktigare idag med ansvarsfullt spel och förebyggande av spelrelaterade beroendeproblem. Innan du kan börja spela om pengar måste du ofta börja med att sätta dina personliga spelgränser. Dessa går att sätta hos säkra och ansvarsfulla pokersidor så väl i tid som i pengar. Vissa spelsidor erbjuder också möjligheten att sätta en gräns på antal turneringar du är med i (både schemalagda och sit & go). Dina personliga spelgränser brukar du få sätta första gången du loggar in i pokerklienten.

Ytterligare en viktig sak att tänka på innan du börjar spela poker på nätet är insatstaket. Hos Svenska Spel Poker är den för varje enskild spelare per giv satt till två prisbasbelopp enligt 2017 års nivå (89 600 kronor). En och samma spelare kan alltså inte satsa mer än den summan under en spelomgång. Du kan givetvis komma att sitta med mer än den summan i din markerhög, men kan alltså inte satsa över 89 600 kronor på en giv. Andra pokersidor på nätet har andra gränser. Det gäller att läsa noga i kundvillkor för att ta reda på vad som gäller för utländska spelsidor med poker.

Vett och Etikett

Rent spel och trevlig ton är en självklarhet när du spelar poker på nätet. Den som överträder dessa ”grundregler” kommer tillfälligt eller permanent riskera att stängas av från spelet eller chatten.

  • Det är inte tillåtet att samarbeta med andra spelare runt bordet i syfte att skaffa sig information om vilka kort de har på handen.
  • Det är inte tillåtet för spelare att, i syfte att tvätta pengar eller av andra skäl, medvetet förlora pengar till en eller flera av de andra spelarna vid bordet.
  • Det är inte tillåtet för spelare att för beräkning av bästa bud använda pokerrobotar, dataprogram eller andra liknande hjälpmedel.
  • Du får inte ge någon annan råd eller diskutera öppna, dolda eller slängda kort under pågående parti. Du bör överhuvudtaget vara mycket försiktig med chattandet under pågående parti, då även oskyldiga kommentarer kan misstolkas av oss och andra som misstänkt lagspel.
  • Du får inte skriva inlägg i chatt eller forum som kränker andra eller är stötande, innebär hets mot folkgrupp eller på annat sätt är rasistiskt, bryter mot en tystnadsplikt, innehåller länkar till andra webbplatser på Internet med opassande innehåll, innebär uppmuntran till brott, är en brottslig handling (t.ex. olaga hot, ärekränkning, köp av sexuella tjänster m m).
  • Du får inte referera till eller göra reklam för konkurrerande spelsajter och nätverk.
  • Hos vissa spelbolag med poker finns det dessutom en regel om at allt chattande ska ske på svenska. Det enda undantaget är användandet av vedertagna engelska pokertermer.