Poker

6Dec - av Judd Crawford - 0 - i

Poker är en grupp mycket kända betting-baserade kortspel där styrkan i varje spelares hand bestämmer vem som vinner den aktuella omgången, eller handen, i spelet. Spelarna bettar värde i form av marker, ofta vid flera tillfällen varje omgång, baserat på om de tror sig kunna vinna handen. De satsade markerna samlas i en pott som vid handens slut delas ut till en ensam vinnare, eller splittas vid likaspel. Ibland kan sidopottar uppstå i de fall där en spelare inte har nog med marker för att matcha en annan spelares bet; den spelaren kan i sådana fall inte vinna mer än denna begränsade pott vid handens slut.

Förutom sannolikhetsberäkningar för Poker-händernas styrka relativt varandra finns också ett starkt bluff-moment inbyggt i spelet. Spelarna försöker ofta lura varandra att antingen ge upp handen eller lägga fler marker i potten. Man kan bluffa väldigt effektivt genom att anpassa sin betting-stil: ett väldigt lågt bet borde till exempel innebära att spelaren har en svag hand (dålig kombination) och detta kan användas för att lura andra spelare att gå in med kraftiga bet, som den bluffande spelaren sedan själv följer. Kort sagt är objektivet för de spelare som tror sig kunna vinna handen att göra den totala potten så stor som möjlig, och då vill man inte skrämma bort andra spelare från att betta.

För att hålla spelet igång används ofta blinds (även kallade mörkar) vilket är ett mått på det minsta bet en spelare måste lägga för att få delta i spelet. Den person som ”är blinden” vid den aktuella handen måste, oavsett styrkan i spelarens delade kort, som minst delta med detta belopp marker. Vem eller vilka som ska lägga blinden byts efter varje spelad hand och rollen roterar runt bordet.

Vid vissa varianter av Poker kan man delta vid, eller lämna, Poker-borden när man känner för det. I andra fall går spelet tills endast en person finns kvar: detta är vanligt vid turnerings-spel.

Poker spel

Spela poker på nätet

Nätpoker för riktiga pengar introducerades ett par år innan millennieskiftet och växte snabbt i popularitet. Utbudet sidor som erbjuder nätpoker är väldigt stort, liksom variationen av de olika pokerspel som där finns att tillgå. Oavsett hur mycket man vill betta och enligt vilka regler man vill spela finns alltid många bra alternativ.

Poker Freerolls

Freerolls är gratis-turneringar i nätpoker, ofta arrangerade av de större poker-sidorna. Här kan man helt gratis, utan insats, ofta vinna både pengar och biljetter till framtida turneringar. Det är därför väl värt att hålla utkik efter dessa.

Bli bra på poker

Poker må av visa ses som ett tur-spel men sanningen är att skicklighet spelar en stor roll. Om man vill bli riktigt vass på Poker så gör man bäst i att lära sig om de olika poker-händerna som, i stigande värde, går från ett enkelt par upp till royal straight flush. Med lite enkel matte gör man det enklare för sig att uppskatta sina egna och motspelarnas chanser till vinst. Vill man spela i verkliga livet gör man också bäst i att läsa lite om mänskligt beteende och ofrivilliga reaktioner, kallade ”tells” inom Poker.

Poker i Sverige

Poker är I Sverige begränsat enligt lag och spelas bäst på Casino Cosmopol för den fulla upplevelsen. Vissa krogar erbjuder dock krogspel och poker på krogen vinner i popularitet, här är dock insatserna kraftigt begränsade. Det enklaste brukar vara att söka sig till nätet för att spela Poker.