Patiens

6Dec - av Judd Crawford - 0 - i

Patiens är ett samlingsnamn för ett antal ensam-spel där målet oftast är att trava upp korten i stigande eller fallande ordning genom att lösa någon form av pussel. Patiens brukar ofta kallas för Solitaire, vilket är genrens franska namn och Solitaire betyder just ensam. Några kända varianter av Patiens är Idioten och Kungen.

Patiens spel

Patiens regler

Det finns många olika former av patiens och dessa kan skilja sig en del åt när det gäller spel-reglerna. Några element brukar dock återkomma i spelen: ofta ska man i patiens stapla korten i fyra olika högar baserade på färg och sorterade i stigande eller sjunkande form efter valör.

Patiensen idioten är rätt enkel att spela och har som mål att endast de fyra essen skall ligga kvar på bordet efter en färdig omgång; klarar man detta har patiensen ”gått ut”. Börja med att 1) lägga ut fyra kort på bordet med ansiktet uppåt. Om det 2) finns flera kort i samma färg, plocka bort de kort i denna färg som har lägst valör. Fortsätt med detta tills det inte går att plocka bort fler kort, då 3) lägger du ut fyra nya kort med ansiktet uppåt, ett ovanpå varje hög. 4) Ifall någon av högarna blir tom under bortplocknings-fasen får du flytta det översta kortet i vilken som av högarna till denna tomma plats.

Kungen, även kallad FreeCell, är en annan populär patiens. En personlig favorit som nästan alltid är lösbar, med bara ett fåtal promille som aldrig kommer kunna gå ut. Spelet går som många andra patienser ut på att stapla korten i fyra högar baserade på färg med essen underst och kungarna överst. När ett kort hamnar i någon av dessa fyra högar med utspelade kort kan det ej flyttas ner på spelplanen igen.

Spelplanen består av åtta högar osorterade kort vända med ansiktena uppåt samt fyra ”buffertplatser” där man kan placera ett kort per plats. Korten kan läggas ovanpå varandra i sjunkande värde med vartannat rött och vartannat svart kort. På så sätt ska spelaren ”sortera” leken och placera först essen, sedan tvåorna, treorna etc. i högarna för de utspelade korten. Utmaningen ligger i att inte ”låsa” planen genom att t.ex. fylla buffertplatserna med kort som sedan inte kan spelas ut eller staplas ner på planen igen.

Patiens på nätet

Flertalet sidor på internet erbjuder många olika former av Patiens. Man kan ofta ladda ner dessa spel därifrån och på så sätt spela även offline.

Bli bra på patiens

När det kommer till att lära sig Patiens så skiljer sig dessa åt mycket baserat på om spelet involverar tur eller enbart är baserat på skicklighet. I till exempel Kungen så ligger alla kort på planen från början, med ansiktena vända uppåt, och då är det fullt möjligt att pussla ut lösningen direkt med smart och taktiskt spel, lite som i Sudoku. Andra patienser har fler inslag av slump, och där får man istället lära sig den övergripande strategin för att lyckas bäst.