500

6Dec - av Judd Crawford - 0 - i

500 är ett stickspel med bridge-liknande inslag som är mer flexibelt i antalet spelare jämfört med andra, liknande spel. Man kan spela 500 på två, fyra eller sex spelare. Om man är fyra eller sex brukar man normalt spela i par. Detta gör spelet lämpligt i många situationer där man är för få eller för många för att kunna spela Bridge.

500 spel

Regler för 500

En spel-omgång börjar med budgivning och slutar med stick. Budgivningen ser olika ut beroende på hur många spelare som deltar, och eventuellt par-spel, men innehåller vanliga element från Bridge och Whist såsom antal stick, eventuell trumf och misärspel. En eller flera jokrar är ofta i spel och dessa representerar vanligtvis den högsta trumfen (där den svartvita jokern trumfar högst ifall två jokrar är i spel). Ett knekt-bud finns tillgängligt som gör att knektarna agerar som de högsta korten i en färg, över essen men fortfarande under eventuella jokrar.

Buden rankas som i bridge efter hur strikta de är, där ett tio-sticks-bud är det högsta och resulterar i flest antal vunna poäng. Ett bud utan trumf räknas högre än ett bud med trumf och därefter rankas färgerna i ordningen hjärter, ruter, klöver och spader. De olika formerna av misärspel går ut på att en eller båda av spelarna i ett par ska vinna totalt noll stick i spel-omgången. Öppen eller sluten misär, där spelarna visar respektive hemlighåller sina händer, kan spelas när som helst.

Stickspelet börjar med att den spelare som vann budet lägger det första kortet, därefter spelas sticket klockvis runt bordet. I vissa varianter av 500 så roterar istället positionen för vem som lägger det första kortet i ett stick efter varje hand, oftast klockvis, runt bordet. Lite som mörkarna i Poker.

Om ett lag vinner på sitt bud så belönas de med mellan 40 och 600 poäng för ”vanliga” bud, dvs. de bud där man anger antal stick och trumf-färg (eller ingen trumf för de högsta buden). Högre bud ger mer poäng än låga bud: 6-stick med spader trumf ger 40 poäng, medan 8-stick utan trumf ger 400 poäng. Andra bud såsom blind misär kan ge ännu mer poäng, 1000 för just detta exempel.

Spela 500 på nätet

500 är ett spel som lämpar sig väldigt väl i verkliga livet, men kanske inte lika bra över internet. Det görs roligt genom listigt spel där man tillsammans med sin medspelare i både bud- och stickfasen försöker utmanövrera motståndarna. Liknande spel, med vissa av elementen från 500, går dock att spela över internet.

Liknande spel

Bridge och Whist är förmodligen de mest kända bud- och stickspelen och dessa spelas frekvent världen över, både över internet och i verkliga livet. De är väldigt bra spel att spela i turnerings-form och då spelar flera olika lag, med två lag per bord, på samma händer: nord-syd vid ett bord spelar samma händer som nord-syd vid övriga bord, och samma gäller för lagen öst-väst. På så sätt har alla lagen samma förutsättningar för skicklighetsbaserade tävlingar snarare än tur-baserade.